Rectificatie: Smith & Jones daagt Jellinek Privé voor het gerecht

03/07/2007 10:50
Smith and Jones BV


Amsterdam - Smith & Jones daagt de Jellinek voor het gerecht in een kort geding. Hieruit moet duidelijk worden of de Jellinek haar activiteiten in de particuliere verslavingszorg, middels Jellinek Privé, met directe ingang moet staken. Jelinek heeft volgens Keith Bakker van Smith & Jones twee jaar lang gelogen tegen de Tweede Kamer en andere organisaties en instanties over het gebruik van publieke middelen voor de financiering voor een private onderneming. Het kort geding stond voor 6 juli aanstaande gepland, maar wordt aangehouden omdat Smith & Jones de Jellinek nog een laatste kans wil geven haar handelen te staken.

In 2005 begon de Jellinek een eigen privé-kliniek, de zogenoemde 'Jellinek Privé'. Deze kliniek biedt ambulante hulp aan 'buiten het algemeen beschikbare aanbod in de verslavingszorg', beter gezegd de particuliere verslavingszorg. Jellinek Privé kan bovendien bemiddelen bij een opname in een (buitenlandse) kliniek.
Smith & Jones stelde vast dat Jellinek Privé niet voorkomt in de registers van de Kamer van Koophandel. Wat zou betekenen dat Jellinek Privé geen zelfstandige rechtspersoon is. Jellinek geeft in een schikkingbrief aan dat zij binnen vier weken Jellinek Privé zullen afsplitsten in een afzonderlijke rechtspersoon. Dit is echter niet zonder meer voldoende volgens Keith Bakker van Smith & Jones. Jellinek heeft namelijk al twee jaar gelogen over het gebruik van publieke gelden voor de financiering van een private onderneming.

Smith & Jones heeft een sterke zaak. Uit gepubliceerde jaarrekeningen over 2005 en 2006 valt namelijk niet op te maken dat de Jellinek en Jellinek Privé in financieel en organisatorisch opzicht gescheiden van elkaar handelen. De Jellinek geeft mogelijk bijzondere voordelen door of vermengt deze met de particuliere activiteiten. Gelden voor de AWBZ-zorg kunnen op deze manier weglekken naar de activiteiten van Jellinek Privé. De private onderneming gebruikt tevens haar 'publieke' merknaam. Smith & Jones is de directe concurrent van Jellinek Privé en kan in deze constructie niet op tegen een van overheidswege gesubsidieerde concurrent. Jellinek gaf zelfs in een reactie op een persbericht uit 2005 aan dat Jellinek Privé organisatorisch en financieel buiten de stichting Jellinek is geplaatst, dat is dus een leugen.
Ook de Tweede Kamer is door de stichting Jellinek en Jellinek Privé voorgelogen. CDA-Tweede Kamerlid Joldersma stelde in 2005 vragen naar aanleiding van een artikel in het economiekatern. Daarbij vroeg zij Minister van VWS Hoogervorst tevens naar het gebruik van overheidsmiddelen voor de privé-kliniek. Op 9 augustus 2005 antwoordde Hoogervorst dat Jellinek Privé financieel en organisatorisch buiten de sticjhting Jellinek is geplaatst. Hij baseerde zijn informatie waarschijnlijk op de reactie op het eerder genoemde persbericht van de Jellinek.

'Het kort geding is cruciaal', meent Keith Bakker van Smith & Jones. Hij is niet zonder meer tevreden met het voorstel van Jellinek om binnen vier weken te stoppen met de illegale praktijken door Jellinek Privé onder te brengen in een rechtspersoon. Hij wil dat Jellinek Privé volledig stopt met al haar activiteiten, of deze daadwerkelijk afscheidt van de stichting. Dit laatste betekent dat Jellinek Privé niet meer de naam 'Jellinek' mag hanteren. 'Je kunt namelijk niet een publieke merknaam gebruiken voor private activiteiten door een private onderneming.'
Verder eist Keith Bakker een publiekelijke verontschuldiging van Jellinek aan de Nederlandse belastingbetaler voor het illegaal gebruik van publieke gelden. Bakker meent dat de overheid een onderzoek moet instellen naar de activiteiten van Jellinek Privé.