Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Utrecht / Amsterdam, 18 juni 2007

'Colloquium on Violence and Religion' in 2007 in Nederland

Ian Buruma en Bisschop Van Luyn op congres 'Vulnerability and Tolerance'

woensdag 4 juli 2007

Sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh is Nederland de focus van internationale discussies over tolerantie en de kwetsbaarheid van de westerse cultuur. Ian Buruma's Murder in Amsterdam (ook in het Nederlands, Duits en Frans verschenen) speelt daarin een belangrijke rol. Over de toegenomen aandacht voor de verhouding tussen verschillende religies en secularisme in een globaliserende wereld spreekt Ian Buruma op het jaarlijkse COV&R-congres op woensdag 4 juli op de Vrije Universiteit. Dit jaar is het thema 'Vulnerability and Tolerance'.

De Rotterdamse Bisschop en voorzitter van Pax Christi Nederland Van Luyn - hij ging voor in de uitvaartviering voor Pim Fortuyn - zal de conferentie thematisch inleiden. De vredesbeweging IKV Pax Christi richtte zich de afgelopen jaren, nu de historische verdraagzaamheid ten opzichte van vluchtelingen en minderheden onder druk staat, in haar campagnes op de vrede in ons eigen land.

Het Colloquium on Violence and Religion (COV&R, opgericht in 1990) is gewijd aan René Girards mimetische theorie. Girard (geb. 1923) geldt wereldwijd als een van de belangrijkste denkers over de relatie tussen christendom en cultuur. Al in de jaren zeventig, lang voor de relatie tussen geweld, godsdienst en cultuur in het brandpunt van de belangstelling kwam, ontwikkelde Girard zijn inzichten hierover in Violence and the Sacred. De VU was de eerste universiteit die hem (in 1985) een eredoctoraat verleende. Kernwoorden in zijn theorie: mimesis (navolging), rivaliteit, crisis, chaos, zondebok. Volgens Girard (die zelf ook naar Nederland komt en op 7 juli een lezing houdt) is er op dit moment sprake van 'mimetische rivaliteit' op wereldschaal.

De organisatie van de COV&R conferentie 2007 is in handen van de Girard Studiekring van het Blaise Pascal Instituut (Vrije Universiteit) en IKV Pax Christi, in samenwerking met Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en L'Association Recherches Mimétiques (Parijs). De conferentie wordt gesponsord door: Blaise Pascal Instituut Vrije Universiteit, VU-Vereniging, Pax Christi Nederland.

Waar en wanneer?


Datum: Woensdag 4 juli 2007

Tijd: 12.30 uur


Plaats: Auditorium VU hoofdgebouw, De Boelelaan 1105 Amsterdam

Van 5-8 juli in Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg T 0346 351 755.

Aanmelding en informatie

U kunt zich inschrijven door een e-mail te sturen naar regcovr@blaisepascal.nl. De openingsmiddag op 4 juli is voor iedereen gratis. Meer info op www.blaisepascal.nl/covr of bij Thérèse Onderdenwijngaard, E covr2007@blaisepascal.nl, T 020 59 86772 of 06 20 426 480.