Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuwe fietsroute op de oudste route van Amsterdam-Noord

Woensdag 4 juli om 15.30 uur onthult Rob Post, stadsdeelvoorzitter en tevens portefeuillehouder Toerisme, op een bijzondere wijze vijf nieuwe fietsborden op de Waterlandse Zeedijk.

De Waterlandse Zeedijk is de oudste doorgaande route in Amsterdam-Noord en sinds 2001 een provinciaal monument. Het dagelijks bestuur wil met de fietsborden het toerisme stimuleren en de beleving van de Waterlandse Zeedijk versterken.

De fietsroute

De fietsroute over de Waterlandse Zeedijk telt 9,5 kilometer en gaat dwars door de bebouwde kom van Amsterdam-Noord. De vijf nieuwe fietsborden staan op de Schellingwouderdijk-Liergouw, Waterkeringburg-Noordhollandsch Kanaal, Wilmkebreek, Oostzanerdijk-Zuideinde en Oostzanerdijk-Molenaarsweg. De westkant van de fietsroute sluit aan op de route richting Zaandam, de oostkant richting Landelijk Noord/Gemeente Waterland. Samen met het informatiebord bij t Sluisje, dat Rob Post onthulde op 10 september 2006, vertellen de nieuwe fietsborden in het Nederlands en Engels een verhaal over het ontstaan van de Waterlandse Zeedijk, het verleden en wat daar nu nog van te zien is. De bezoeker van Amsterdam-Noord kan ter ondersteuning het fietsroute-boekje Noordje fietst: Ontdek de Waterlandse Zeedijk bestellen via de website: www.noord.amsterdam.nl.

Onthulling met gedicht De dijk
Door de jaren heen hebben dichters, schrijvers en andere kunstenaars aan de Waterlandse Zeedijk gewoond of de Waterlandse Zeedijk tot onderwerp gekozen.
Stadsdeeldichter en tevens dijkbewoner Adri Slomp heeft een gedicht geschreven ter gelegenheid van de onthulling. De voordracht van haar gedicht De dijk maakt onderdeel uit van de officiële openingshandeling door Rob Post. De opening duurt van 15.30 tot 15.45 en wordt feestelijk afgesloten bij restaurant Tijser.

Noot aan de redactie
U bent van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn. Een foto van de opening en het gedicht ontvangt u via de e-mail.

In de bijlage vindt u een plattegrond van de opening en een plattegrond met de locaties van de fietsborden. Voor meer informatie kunt u terecht op www.noord.amsterdam.nl.

Programma
Welkomstwoord en speech stadsdeel voorzitter Rob Post : 15.30 uur Voordracht van het gedicht door stadsdeeldichter Adri Slomp : 15.40 uur
Openingsverklaring Rob Post : 15.45 uur

Feestelijkheden in restaurant Tijser : 16.00 uur Einde feestelijkheden : 17.00 uur

Sonja van Galen
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: (020) 634 9455

De dijk is in de middeleeuwen aangelegd om Waterland en de daarin gelegen dorpen te beschermen tegen het water uit de Zuiderzee en het IJ. Nog steeds werkt de dijk primair als waterkering.