European Union



IP/07/1009

Brussel, 4 juli 2007

De Commissie en de fabrikanten van visnetten bespreken hoe technische maatregelen kunnen worden verbeterd

De Commissie heeft gisteren een vergadering gehouden met de Europese fabrikanten van visnetten om de problemen te bespreken waarmee deze laatsten worden geconfronteerd bij de praktische toepassing van bepaalde technische maatregelen van het Gemeenschappelijk visserijbeleid. Technische regelgeving speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de selectiviteit van vistuig en dus ook bij het terugdringen van ongewenste bijvangst (het overboord zetten van ongewenste vangst). Zoals recentelijk aangekondigd wil de Commissie evolueren naar een verbod op het overboord zetten van ongewenste bijvangst in de Europese visserijsector. Deze vergadering zal de Commissie helpen bij het verbeteren van zowel de formulering als de inhoud van de herziene verordening inzake technische maatregelen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, waar zij momenteel aan werkt. Deze vergadering zal ook een bijdrage leveren tot het debat tussen de Commissie en de betrokken visserijvloot. De Commissie dankt de deelnemers dan ook voor hun bijdragen, die zullen helpen om de regelgeving in de toekomst te verbeteren en te vereenvoudigen.

Aan de vergadering, die een volledige dag duurde, namen fabrikanten uit acht EU-lidstaten deel, één fabrikant uit Noorwegen en een wetenschappelijke vertegenwoordiger van de werkgroep visserijtechnologie van de Internationale Raad voor het onderzoek der zee (International Council for the Exploration of the Seas, ICES). De besprekingen hadden voornamelijk betrekking op problemen waarmee de netfabrikanten ten gevolge van de EU-regelgeving worden geconfronteerd bij het fabriceren van gesleept vistuig, en met name de kuil (het gedeelte van een sleepnet waarin de vangst wordt vastgehouden).

De onderwerpen die ter sprake kwamen waren onder meer de definitie van "kuil", de omtrek ervan, aanvaardbare criteria voor draaddikte en het gebruik van overkuilen (cilindrische stukken net die rond de kuil worden aangebracht om deze te verstevigen). De deelnemers wisselden ook van mening over de problemen die de technische maatregelen opleverden bij de invoering van vistuig zoals panelen met vierkante mazen, die ontworpen zijn om de selectiviteit te verbeteren en ongewenste bijvangst te beperken.

Selectiviteit is een van de belangrijkste kwesties in de Europese visserij, met name in de demersale visserij (soorten die dicht bij de zeebodem leven) in de Noordzee en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het belang van deze kwestie werd nogmaals benadrukt in maart jongstleden, toen de mededeling "Een beleid om in de Europese visserij ongewenste bijvangsten te verminderen en de teruggooi uit te bannen" (IP/07/429) is vastgesteld. De verordening waarin de technische maatregelen op deze gebieden is geregeld, dateert uit 1998 en wordt momenteel door de Commissie herzien . De bedoeling van de Commissie is de regels te vereenvoudigen en te verduidelijken en daarbij vooral aandacht te besteden aan de belangrijkste factoren die van invloed zijn op selectiviteit. De Commissie beseft dat sommige bepalingen praktische problemen kunnen opleveren voor vissers en netfabrikanten. Een van de doelstellingen van deze vergadering was deze problemen trachten op te lossen alvorens de laatste hand te leggen aan het wetgevingsvoorstel en ervoor te zorgen dat in dat voorstel rekening wordt gehouden met de actuele visserijpraktijken.
---

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1998R085 0:20040823:EN:PDF