Ingezonden persbericht


Vignet voor klimaatneutrale auto

Sticker op achterruit laat zien dat CO2 uitstoot van auto is gecompenseerd

Vanaf 4 juli kunnen automobilisten met een vignet op de achterruit van hun auto laten zien dat ze klimaatneutraal rijden. Het blauwe vignet voor 2007 kan verkregen worden via de website van WeAreClimateNeutral en kost gemiddeld 35 Euro. Na invullen van het aantal kilometers, het verbruik en het brandstoftype worden de CO2 uitstoot en de exacte kosten van het vignet voor de betreffende auto berekend. Na compensatie wordt het vignet thuisgestuurd. De organisatie streeft naar 1 miljoen klimaatneutrale auto's voor het einde van het jaar. Bij elkaar wordt er dan 3 miljoen ton CO2 gecompenseerd, 1,6% van de totale Nederlandse uitstoot.

'Eén miljoen auto's is zeer ambitieus maar aan de andere kant slechts 1 op de 7 auto's in Nederland' zegt Niels Korthals Altes, directeur bij KlimaatNeutraal Groep, de organisatie achter dit initiatief. 'Het is dé manier om als organisatie of individu te laten zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor de rommel die je zelf veroorzaakt. CO2 uitstoot is afval net als een leeg blikje cola, het enige verschil is dat je het niet kunt zien. Maar dat betekent niet dat je het niet op moet ruimen!'.

Door te compenseren ruimt KlimaatNeutraal Groep de rommel voor je op. Dit gebeurt door te investeren in projecten waar CO2 uitstoot wordt verminderd. Dit zijn onder andere zonne- en windenergie projecten, biomassa en nieuwe bossen. Met de 'CO2 credits' uit deze projecten compenseert KlimaatNeutraal Groep de uitstoot van automobilisten in Nederland. De projecten worden gecontroleerd door onafhankelijke organisaties.

Het vignet is zeker geen vrijbrief om te vervuilen. Klimaatneutraal rijden begint bij minder rijden in een zuinige auto met een zuinige rijstijl (het nieuwe rijden). Daarmee kan de uitstoot al enorm beperkt worden. Het restant kan vervolgens worden gecompenseerd. Het gaat dus om het totaal. Door zuinig te rijden wordt bovendien zoveel op brandstofkosten bespaard dat de aanschaf van het vignet daarmee wordt terugverdiend. Iedere automobilist kan dus gemakkelijk en kosteloos klimaatneutraal rijden. Als de wil er is, is er geen enkele reden om niet klimaatneutraal te rijden. KlimaatNeutraal Groep roept bedrijven, overheden en particulieren dan ook op deze stap te zetten en klimaatneutraal rijden gemeengoed te maken.

Het vignet is vanaf 4 juli beschikbaar via de website www.weareclimateneutral.com. Midden in de week van Live Earth Alert!; een grootse samenwerking tussen de Hier campagne, de publieke omroep en vele andere organisaties om mensen te laten zien wat zij kunnen doen om het opwarmen van de aarde tegen te gaan. Het compensatievignet is één van de oplossingen die in dit kader worden aangereikt.

KlimaatNeutraal Groep roept bedrijven, overheden en andere organisaties op om dit initiatief te steunen. Zowel door zelf klimaatneutraal te gaan rijden als door mensen te informeren over dit initiatief. Meer dan 100 organisaties waaronder PriceWaterhouseCoopers, koeriersbedrijf Valid Express en zakenbank Schretlen&Co hebben al voor de officiële aftrap aangegeven mee te willen doen. Reacties zijn zeer enthousiast.

Over WeAreClimateNeutral
WeAreClimateNeutral is een platform van KlimaatNeutraal Groep bedoeld om klimaatcompensatie toegankelijker te maken. Op de website www.weareclimateneutral.com kunnen particulieren en organisaties hun CO2 voetafdruk uitrekenen, krijgen ze tips om deze te reduceren en kunnen ze de rest compenseren. Ook het vignet is via de website te bestellen.

Over KlimaatNeutraal Groep
KlimaatNeutraal Groep (Climate Neutral Group) is pionier op het gebied van vrijwillige klimaatcompensatie in Nederland, België en Scandinavië. Dit gebeurt o.a. via de website www.klimaatneutraal.nl. Een ander merk van KlimaatNeutraalGroep is GreenSeat (www.greenseat.com). KlimaatNeutraal Groep heeft naast duizenden particuliere klanten meer dan 300 zakelijke klanten waaronder de Tweede Kamer der Staten Generaal, PriceWaterhouseCoopers, het Wereld Natuur Fonds, TNT en Cordaid. Partijen achter KlimaatNeutraal Groep zijn o.a. Triodos Bank, Stichting Doen en Stichting Face. KlimaatNeutraal Groep is een partner van de Hier campagne.

Bijlagen: afbeelding vignet, foto vignet op auto