Provincie Groningen

Kennisimpuls voor pootgoedtelers 4 juli 2007

In Groningen gaat de pilot van start waarin ervaring wordt opgedaan met uitwisseling van kennis tussen pootgoedtelers. Hiervoor wordt ondermeer de aanwezige kennis en de kennisbehoefte bij de telers in Groningen geïnventariseerd. GS hebben besloten 35.000 euro te geven aan dit initiatief. Dit in aanloop naar de oprichting van de Landelijke Pootgoedacademie, die alle kennis op het gebied van pootgoed in Nederland wil bundelen en op een praktische manier beschikbaar wil stellen aan de telers. Het gaat om allerlei soorten kennis van de bestrijding van ziekten en plagen tot personeelsmanagement en kostprijsberekening.
De pilot in Groningen moet leiden tot versterking van het vakmanschap en het ondernemerschap van de deelnemende telers en uiteindelijk tot een economisch duurzame pootgoedteelt op hun bedrijf.

Door de gunstige geografische ligging en de grondsoort is Groningen uitermate geschikt voor de teelt van kwalitatief hoogwaardige pootaardappelen. De pootgoedteelt kent echter niet alleen successen. De financiële resultaten staan de laatste jaren onder druk en het aantal bedreigingen (o.a. ziekten en bodemaaltjes) neemt toe. Bovendien moet de sector steeds meer inspanningen verrichten om de voorsprong op de concurrentie uit landen als Frankrijk en Schotland te behouden. Kennis gaat een steeds grotere rol spelen voor pootgoedtelers en kennisuitwisseling is dan ook van belang om de concurrentie voor te blijven.
Binnen de pilot in aanloop naar de Landelijke Pootgoedacademie zal relevante kennis en ervaring die aanwezig is bij zowel de telers als de pootgoedhandels-huizen en kennispartijen om hen heen in kaart worden gebracht. Vervolgens moet deze kennis gaan circuleren. In de toekomst zal een zogenaamde pootgoedkennismakelaar hier mee aan de slag gaan. De taak van deze kennismakelaar is om partijen (telers, kennispartijen) met kennisvragen dan wel met kennisaanbod op een bepaald terrein met elkaar in contact te brengen.

4 juli 2007