VVD



4-7-2007

"Europese Commissie zet zich binnen WTO onvoldoende in voor dierenwelzijn en milieu"

De Europese Commissie verklaart de Non-Trade Concerns (NTC's) dood, dat is de analyse van Europarlementarirs Jan Mulder (VVD) en Thijs Berman (PvdA) van de antwoorden die zij op 3 juli j.l. ontvingen op hun schriftelijke vragen over de inbreng van de Europese Commissie in de WTO onderhandelingen op dit punt.

In die vragen uitten Mulder en Berman hun bezorgdheid over de lage plaats die Non Trade Concerns , zoals milieunormen en dierenwelzijn, innemen in de Doha-onderhandelingen en dringen zij er bij eurocommissaris Mandelson op aan daarin snel verandering te brengen.

Volgens Berman: "Als we milieunormen en dierenwelzijn wereldwijd gerespecteerd willen zien, dan moet de EU haar nek uitsteken. Maar nu gebeurt er te weinig. Dat leidt binnen de EU tot uitstel van verbeteringen en daarnaast ook tot een lastiger concurrentiepositie voor onze landbouw in de wereld." Mulder vult aan: "De Europese Commissie gaat hiermee duidelijk haar mandaat van de lidstaten te buiten. Daarin staat prominent dat de Europese Commissie zich binnen de WTO onderhandelingen dient in te zetten voor erkenning van de Non-Trade Concerns."

Mulder en Berman, beiden lid van zowel de landbouw- als de begrotingscommissie in het Europees parlement, zijn verder teleurgesteld dat de Europese Commissie weigert antwoord te geven op de vraag wat de kosten voor de Europese veehouderij zullen zijn als het niet lukt om de Non-Trade Concerns in WTO-verband erkend te krijgen. Deze worden door sommige boerenorganisaties geschat op zo'n
10 miljard.

Mulder: "Laat de Europese Commissie maar eens het lef tonen om de feiten op tafel leggen, dan weten we welke offers er door de landbouw gebracht worden in deze onderhandelingsronde." "Wij zijn voor een gelijk speelveld in de handelspolitiek. Ook op het gebied van Non Trade Concerns, en dat zullen we blijven benadrukken," aldus PvdA-europarlementariƫr Berman.

U vindt de vragen aan en antwoorden van de Europese Commissie onderaan dit persbericht bijgevoegd.


---

----------------------------