Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 4 juli 2007.

Veni, Vidi, Vici kwamen, zagen en overwonnen

Onderzoeksbureau concludeert: 'Nederland heeft een uniek talentprogramma'

De Veni-, Vidi- en Vici-subsidies zijn een succes. Dat stelt het evaluatierapport van twee onderzoeksbureaus. Zij evalueerden deze subsidievormen in opdracht van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het talentprogramma van NWO wordt alom gewaardeerd. Veni, Vidi, Vici zijn merknamen geworden. De beurzen bieden jonge onderzoekers een perspectief op een carrière in de wetenschap. De beurzen vergroten de kans op een vaste aanstelling, vooruitgang in functie, de kans op baanbrekend onderzoek en het binnenhalen van nieuwe subsidies. Vrouwen doen het relatief goed al blijft extra stimulering noodzakelijk. Veni, Vidi en Vici ondersteunen het talentbeleid bij universiteiten en leiden tot meer aandacht voor kwaliteit van onderzoek en onderzoekers.


*** Cijfers ***
De Vernieuwingsimpuls, de overkoepelende term voor Veni, Vidi, Vici, startte in 2000. Vanaf 2002 kwamen de huidige namen Veni, Vidi, Vici in beeld. Sinds 2000 dienden 4923 onderzoekers een aanvraag in. Er was voor 22 procent (1102 onderzoekers) een subsidie, terwijl 40 procent van de aanvragen goed genoeg was voor een beurs. Met andere woorden: als NWO genoeg geld had, kreeg 40 procent een subsidie. Vidi-aanvragers hebben de hoogste kans op een beurs: 24 procent. Bij Veni ligt de slaagkans op 23 procent en bij Vici op 18 procent. De kans op honorering verschilt per vakgebied.

Uit de evaluatie komt naar voren dat een vijfde van de Vidi's nog geen personeel in dienst heeft. Dat is wel de bedoeling van de subsidie. Waarschijnlijk is de 600.000 euro per Vidi aan de lage kant.

Een op de zes winnaars van een Veni, Vidi of Vici voert zijn onderzoek uit op een andere plek in Nederland dan waar ze de aanvraag deden. Dat is in lijn met de gewenste mobiliteit. De subsidies trekken ook onderzoekers vanuit het buitenland aan. Dit past in de trend dat wetenschappers vaker talent van buiten de grenzen willen halen.


*** Betrokken ***
De Vernieuwingsimpuls is een gezamenlijk programma van het ministerie van OCW, NWO, KNAW en de VSNU. NWO voert het programma uit. De onderzoeksbureaus Dialogic en Technopolis evalueerden de subsidies over de periode 2000-2006.


*** NWO wil talentlijn voortzetten ***
Het is de bedoeling dat er in 2008 weer Veni-, Vidi- en Vici-rondes komen. De komende tijd worden er ook plannen gemaakt voor 2009 en verder. NWO zou Veni, Vidi en Vici graag uitbreiden. Zo zou de slaagkans omhoog moeten van ongeveer twintig procent naar dertig procent. Daarnaast wil NWO het budget per gehonoreerde verhogen en het volledige bedrag betalen in plaats van tweederde deel. Tot nu toe moeten instellingen eenderde bijleggen.

Veni, Vidi en Vici vormen de kern van de op personen gerichte subsidies van NWO. De belangrijkste subsidies van NWO op een rij: Toptalent (aio-beurzen voor topstudenten), Rubicon (voor pasgepromoveerden om buitenlandervaring op te doen), Veni (voor pasgepromoveerden), Vidi (voor ervaren postdocs), Vici (voor zeer ervaren onderzoekers), Spinoza (voor Nederlandse wereldtoppers). Daarnaast kent NWO diverse vormen van extra stimulering voor bepaalde doelgroepen, zoals vrouwen, leraren, allochtonen en onderzoekers in het bedrijfsleven.

Het volledige evaluatierapport staat vanaf donderdag als pdf op www.nwo.nl/vi


---
Nadere informatie:

- David Redeker (NWO, woordvoerder)

- t.: +31 (0)70 3440714, redeker@nwo.nl

07-36e