Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 juli 2007

Vragen van de leden Vos en Heerts (beide PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over het toetsingskader Algemeen Verbindend Verklaring CAO-bepalingen


1. Bent u bekend met het artikel 'Donner weigert nieuwe uitzend-cao; nieuw toetsingkader maakt cao's 'buiten de polder' bijna onmogelijk.'?(1]


2. De CAO van de nieuwe werkgeversorganisatie in de uitzendbranche NVUB heeft geen dispensatie gekregen omdat de leden van de NVUB onvoldoende bedrijfsspecifieke kenmerken heeft vergeleken met de leden van de ABU. De NBBU heeft wel dispensatie gekregen; waarin verschillen volgens u de leden van de NBBU meer met de leden van de ABU?


3. Hebben andere partijen wel of niet dispensatie gekregen na invoering van het nieuwe toetsingskader per 1 januari 2007? Zo ja, welke partijen zijn dat en wat zijn de redenen dat zij wel of geen dispensatie hebben gekregen?


4. Wat is de reden dat AVV-partijen in het nieuwe Toetsingskader aan minder stringente eisen moeten voldoen dan anderen, veelal kleinere partijen?


5. Deelt u de mening dat de bepaling in het nieuwe toetsingskader dat AVV partijen de dispensatie zo veel mogelijk zelf regelen de mogelijkheid van andere vakbonden om CAO's af te sluiten beperkt, althans in sectoren waarin een AVV van kracht is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, deelt u dan de mening dat het nieuwe toetsingskader de mededingingsruimte van andere bonden beperkt?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Publieksvoorlichter

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 118
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

(1]Het Financieele Dagblad, 22 juni 2007