Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Waalwijk, 4 juli 2007

Wilders: "Moslims, en Marokkanen in het bijzonder, kunnen niet tegen kritiek"

WAALWIJK - Geert Wilders is afgelopen maand geïnterviewd door het Marokkaans-Nederlandse tijdschrift Mzine. Dit was zijn eerste echte interview met Marokkaanse/allochtone media. Tijdens dit interview gaf hij te kennen dat hij tegen een gelijkwaardige multiculturele samenleving was. Volgens WIlders is de Westerse cultuur superieur aan alle anderen en is er niets mis mee om dit dan ook vast te laten leggen in de grondwet. Opvallend was dat Wilders de Marokkaanse samenleving verweet niet genoeg te hebben gedemonstreerd tegen de moord op Theo van Gogh. Ook bleven volgens hem na 11 september reacties uit vanuit de Marokkaanse/Islamitische gemeenschap. Dit getuigt volgens Wilders van gebrek aan zelfkritiek en zelfcorrigerend optreden. Het interview kunt u lezen in het tijschrift Mzine, dat vanaf morgen in de schappen ligt.

Hieronder volgt een aantal quotes van Geert Wilders:

"Nederland als multiculturele samenleving vind ik echt verschrikkelijk. Dat vind ik het ergste wat er is. Dat wil niet zeggen dat mensen uit verschillende culturen niet met elkaar kunnen samenleven. Ik ben niet voor een land met één cultuur. Maar ik vind wel dat je eigen cultuur dominant moet zijn en dat je die als de betere moet vinden. Ik ken geen betere cultuur en beschaving in de wereld dan onze Westerse cultuur. Dat is zo en er is helemaal niets mee mis om daar trots op te zijn."

Dus kort samengevat: U bent tegen een multiculturele samenleving waarin alle culturen gelijkwaardig worden gesteld?
"Ik ben tegen een multiculturele samenleving die gebaseerd is op cultuurrelativisme. Dus als we er vanuit gaan dat alle culturen gelijk zijn en maak er maar een hele mooie stuw van, dan vind ik het een verschrikkelijk begrip."

De moord op Theo van Gogh heeft uw leven ingrijpend veranderd. Vind u dat de Marokkaanse gemeenschap enige verantwoordelijkheid draagt voor wat er gebeurd is?
"Dat gaat misschien wat ver, maar ik vind wel dat ze het volstrekt nalaten om in verweer te komen tegen gewelddadigheid. Ook als het gaat om terrorisme. Ik weet nog goed dat na 9/11 vlak over de grens bij Keulen, stratenvol waren met moslims die schreeuwden van 'dit is niet mijn Islam'. Dat heb ik in Nederland niet zien gebeuren.

Nou, ook in Nederland hebben mensen zich uitgesproken tegen die daad. Ja dat waren twee en halve intellectueel en een paardenkop, dat is niet respectloos bedoeld, maar dat is bijna niets. Het zelfreinigend vermogen, de vaardigheid om tegen kritiek te kunnen hebben ze niet. Af en toe zie ik een komiek of een acteur op televisie, maar dat is niets."

Dus zij moeten die verantwoordelijkheid nemen?
"Veel meer! Het is doodstil. De Marokkaanse gemeenschap moet meer zelfcorrigerend zijn en zelf optreden tegen haar eigen mensen. Alleen dat is een groot taboe. Durf daar iets over te zeggen. Ik vind dat dat geluid veel meer zou moeten komen. Ook als het gaat over criminaliteit en ik vind dat jammer. In andere landen zie je dat veel meer gebeuren. En ik begrijp ook wel dat je Mohammed B. daarmee niet zou tegenhouden, maar het is wel een teken van 'dit pikken wij niet!'. Ook na die rellen van jong Marokko. Niemand die er wat over zegt. Je moet gewoon tegen kritiek kunnen"

Dus volgens u kunnen Marokkanen niet tegen kritiek? "Nou, heel moeilijk. Ze zijn heel snel geïrriteerd, beledigd, in hun trots gekrenkt allemaal gekke dingen. Je moet gewoon tegen kritiek kunnen. En niet gelijk in de stress slaan, dichtslaan. Moslims kunnen heel moeilijk tegen kritiek en Marokkanen in het bijzonder. Ze zijn heel snel in hun eer en trots gekrenkt."

Noot voor de media:
Nadere informatie is te verkrijgen bij:
Redactie Mzine
Telefoon: (0416) 560 083
Mobiel: 0650582058
Fax: (0416) 560 082
E-mail: redactie@mzine.nl
Internet: www.mzine.nl