Nederlandse Tafeltennisbond


Nog 402 dagen tot Beijing

03-07-2007
Yngling-zeilsters, Finn-zeiler Pieter-Jan Postma, schermster Sonja Tol, tennisster Michaella Krajicek, de atleten Karin Ruckstuhl en Gergory Sedoc, tafeltennisster Li Jiao, baanwielrenners en verschillende zwemmers. Allemaal hebben ze zich door hun goede prestaties van de afgelopen tijd genomineerd voor het Nederlands Olympisch Team Beijing 2008.

Aan de groeiende lijst met nominaties voor de Olympische Spelen van Beijing, zijn weer 26 topsporters toegevoegd. NOC*NSF heeft vanuit de sportbonden diverse voordrachten voor Olympische nominaties ontvangen. Na beoordeling van de voordrachten, hebben de volgende sporters een nominatie binnen:

Twee Yngling teams hebben zich genomineerd. De teams Mulder / vd Werf / Kampen en Groeneveld / Faber / Hendriksen hebben een tweede en derde plaats behaald op de Breitling Regatta (voorheen Holland Regatta). Per land kan maximaal één boot zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het Watersportverbond draagt bij Olympische kwalificatie de sporters voor die uiteindelijk plaats nemen in de boot. Om zich te kwalificeren moet in 2008 vormbehoud getoond worden. Dit kan door op het WK in februari in Amerika een plaats bij de eerste 12 landen (in een geschoond klassement) te halen en bij de eerste 18 in het klassement te eindigen. Tenslotte is vormbehoud tonen ook mogelijk door in de Franse Semaine Olympique in april, de Hollandse Breitling Regatta in mei of in de Duitse Kielerwoche in juni een plaats bij de eerste 12 deelnemers te halen.

Het Watersportverbond heeft ook Pieter-Jan Postma voorgedragen voor nominatie. NOC*NSF heeft de voordracht voor deze Finn-zeiler gehonoreerd. Postma bereikte op de Breitling Regatta een tweede plaats. Ook hij moet, om zich te kwalificeren, in 2008 vormbehoud tonen door in februari in Amerika op het WK een plaats bij de eerste 12 landen (in een geschoond klassement) te halen en bij de eerste 18 in het klassement te eindigen. Een alternatief is om op een EK in Italië een plaats bij de eerste 8 landen (in een geschoond klassement) te halen en bij de eerste 15 in het klassement te eindigen. Als laatste optie is het ook voor Postma mogelijk om vormbehoud te tonen door in 2008 in de Franse Semaine Olympique in april, de Hollandse Breitling Regatta in mei of de Duitse Kielerwoche in juni een plaats bij de eerste 12 deelnemers te bereiken.

Ook schermster Sonja Tol heeft zich genomineerd. Zij heeft tijdens de wereldbekerwedstrijd in Australië een zesde plaats behaald. Volgend jaar kan zij vormbehoud tonen en zich daarmee kwalificeren door een plaats bij de eerste 16 te halen in een van te voren door haar aangewezen wereldbekerwedstrijd.

Michaella Krajicek is door de KNLTB voorgedragen voor een nominatie. Deze voordracht is gehonoreerd op basis van haar goede prestatie tijdens de Family Circle Cup in Charleston waar zij de kwartfinale haalde. Als Krajicek op de internationale acceptatiedatum van 9 juni 2008 voldoet aan de ITF-ranking, heeft zij vormbehoud aangetoond en kan de nominatie omgezet worden in kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Zevenkampster Karin Ruckstuhl en hordeloper Gregory Sedoc hebben ook een nominatie verdiend. Ruckstuhl heeft in Gotzis een zevende plaats behaald met 6260 punten. Sedoc heeft op het onderdeel 110m horden een tijd gelopen van 13.37. Om zich te kwalificeren moeten beide atleten tussen 1 mei en 31 juli 2008 de internationale B-limiet neerzetten. Dit betekent voor Ruckstuhl dat zij in die periode in een wedstrijd minstens 5800 punten moet halen. Voor Sedoc betekent het dat hij zijn 110m horden in die periode onder de 13.72 moet lopen.

Tafeltennisster Li Jiao heeft zowel tijdens de Europese Top 12 in Italië als tijdens het EK in Servië de eerste plaats behaald. Hiermee heeft ook zij haar nominatie binnen. Om vormbehoud te tonen moet ze in 2008 een plaats bij de eerste 32 behalen tijdens een Pro Tourwedstrijd of een plaats bij de eerste 8 tijdens de Europese Top 12.

Baanwielrenners Theo Bos (keirin en sprint), Teun Mulder (team sprint, keirin), Danny Stam (madison) en Adrie Visser (puntenkoers) zijn ook verzekerd van een nominatie. Ze hebben hun nominatieprestatie allemaal tijdens de WK op Mallorca neergezet. Vormbehoud tonen kan door het behalen van een plaats bij de eerste 12 op het WK in maart 2008 in Groot-Brittannië of in een wereldbekerwedstrijd in 2008.

Tot slot hebben ook diverse zwemmers een nominatie binnen gehaald. Marleen Veldhuis (50 en 100 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag) en Inge Dekker (100 en 200 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag) hebben zich bij de dames individueel genomineerd. Voor de estafette 100 meter vrije slag zijn de volgende zwemsters genomineerd: Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Chantal Groot, Femke Heemskerk en Saskia de Jonge. Ook bij de heren zijn nominaties verdiend: Pieter van den Hoogenband (100 en 200 meter vrije slag), Nick Driebergen 100 en 200 meter rugslag) en Robin van Aggele (200 meter wisselslag). De genoemde zwemmers hebben de limiettijden gezwommen tijdens het WK in Melbourne en/of het NK 2007 van Amsterdam.

Bij het open water zwemmen is Maarten van der Weijden op basis van zijn 7e plaats op het WK in Melbourne genomineerd op de 10km. De zwemmers kunnen kwalificatie verdienen door in de periode tussen

6 december 2007 tot en met 6 april 2008 aan de limiet voor vormbehoud te voldoen. Voor Van der Weijden geldt dat hij bij het WK in juni 2008 in Spanje of bij het Olympisch Kwalificatietoernooi in 2008 in China een plaats moet halen bij de eerste 16. De overige zwemlimieten zijn, net als alle complete normen en limieten zoals ze met de sportbonden zijn afgesproken, terug te zien op http://www.sport.nl/.