Provincie Utrecht

Utrecht kiest voor klimaatneutraal

Provincie Utrecht kiest voor klimaatneutraal

3-7-2007 -

De provincie Utrecht wordt als organisatie klimaatneutraal. Dit betekent dat de activiteiten en producten geen negatieve gevolgen meer zullen hebben op het klimaat. De provincie kiest bijvoorbeeld voor groene stroom, bedrijfsauto's op schonere brandstof en duurzame bouw van de nieuwe huisvesting. Dit heeft gedeputeerde staten van de provincie Utrecht op 3 juli besloten. Gedeputeerde De Wilde (PvdA) roept Utrechtse gemeenten en bedrijven op het voorbeeld te volgen. De Wilde: "Ik wil een kopgroep van Utrechtse gemeenten, instellingen en bedrijven die hier werk van willen maken." Kiezen voor klimaatneutrale organisatie biedt volgens De Wilde voor Utrecht vele kansen: voor zowel de verbetering van de leefomgeving als voor een economische impuls voor de regio.

Klimaatneutraal kan een organisatie worden als er geen broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen of omdat de vrijgekomen broeikasgassen worden gecompenseerd. De provincie wil haar kantoororganisatie uiterlijk in 2008 klimaatneutraal hebben. Dit houdt in dat de provinciale organisatie groene stroom gebruikt, duurzaam sloopt en bouwt voor de nieuwe huisvesting, autokilometers terugbrengt, alle bedrijfsauto's op schonere brandstof laat rijden en energiebesparing in haar gebouw toepast. De overblijvende uitstoot van broeikasgassen neutraliseert de provincie door te compenseren met investeringen in bos en duurzame energieprojecten.

Daarnaast wil provincie Utrecht voldoen aan alle criteria die de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de HIER campagne stellen aan klimaatneutraal handelen. Dit betekent dat naast de bovenstaande acties de provincie de ambitie aanneemt om per 2010 haar inkopen 100% duurzaam uit te voeren. Dit betreft de inkoop van alle producten en de aanbestedingen. Met de keuze voor 100% duurzaam inkopen gaat provincie Utrecht een stap verder dan de huidige afspraken met het Rijk. De huidige afspraken gaan uit van 50% duurzame inkoop in 2010.

De NMU is blij met dit besluit. Directeur Joris Hogenboom: "De heer De Wilde heeft dit voornemen onlangs geuit tijdens de conferentie `Klimaatneutrale Provincie Utrecht' van de NMU. Ik ben blij dat het voornemen nu daadwerkelijk een besluit is. Utrecht is de eerste provincie in Nederland met een vergelijkbaar besluit. Dat de provincie ook de rol van aanbesteder betrekt bij het klimaatneutraal worden, laat zien dat ze oprecht bezig is de impact op het klimaat terug te brengen. Ik hoop dat dit goede voorbeeld veel navolging krijgt van alle Utrechtse gemeenten en bedrijven."

Oproep aan bedrijfsleven
De Utrechtse Kamer van Koophandel volgt het voorbeeld van Provincie Utrecht. Jaap Docter, directeur Regiostimulering, van de Kamer van Koophandel: "Wij steunen de oproep van de provincie Utrecht aan het bedrijfsleven. Kiezen voor duurzaamheid is kiezen voor economische groei door innovatie. Bijvoorbeeld in het vinden van duurzame oplossingen voor woningbouw en mobiliteit. Daarnaast kiezen wij als organisatie zelf ook voor een klimaatneutraal kantoor. Onze medewerkers rijden met auto's van een leasemaatschappij die kiest voor milieuvriendelijke brandstoffen en we leren medewerkers zuiniger rijden. Daarnaast hebben wij ons inkoopbeleid aangepast."

Samen werken aan duurzaamheid en kwaliteit is het motto van het nieuwe college van provincie Utrecht. Gedeputeerde De Wilde is portefeuillehouder duurzaamheid.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2122