Waterschap Roer & Overmaas


Vistrap Jeker in gebruik

De vistrap in de Jeker in het Mgr. Nolenspark in Maastricht is dinsdag
3 juli jl. officieel in gebruik genomen. Met deze vistrap in de Jeker, over een lengte van 120 meter, heeft Waterschap Roer en Overmaas de weg vrij gemaakt voor vissen en andere watergebonden dieren om ongestoord vanuit de Maas de Jeker tot in België op te trekken. De vistrap overbrugt een hoogteverschil van 2 meter, zodat vissen en andere beestjes de stuw kunnen passeren en stroomopwaarts eitjes in de beekbodem kunnen afzetten. In eerder uitgevoerd herinrichtingswerk had het waterschap al drie belemmeringen voor de vissen weggenomen.

De vistrap is in het park ingepast. Eén van de wandelroutes door het park loopt naast de vistrap via een nieuw aangelegd bruggetje over de vistrap. Ook is een uitkijkpunt aangelegd om de bezoekers een mooi uitzicht over de vistrap te bieden. Om de trek van de vissen te volgen is een geautomatiseerd meetnet aangelegd. En op een informatiebord van het waterschap kan de passant informatie lezen over de vistrap.

Vissoorten
De aanwezige vissoorten voor de aanleg van de vispassages in de Jeker waren de driedoornige stekelbaars, riviergrondel, blankvoorn en karper.

Te verwachten andere soorten na de aanleg van de vispassages: alver, kopvoorn, rivierdonderpad, serpeling, bermpje, barbeel, sneep, baars, rietvoorn en winde.

Ter gelegenheid van de officiële oplevering organiseerde het waterschap twee wandelingen voor inwoners van Maastricht. Ruim 60 mensen namen deel aan deze wandelingen.

Klik (pdf, ) voor meer info over de geautomatiseerde vistelling.