Oranje Fonds steunt de beste sociale sportprojecten

woensdag 04 juli 2007

Onder het motto 'Samen Sporten' stelt het Oranje Fonds 500.000 beschikbaar voor sportprojecten die mensen samenbrengen. Ook scholen worden uitgedaagd voor 15 oktober een goed plan in te dienen.

Sporten leert jongeren samenwerken en verantwoordelijkheid dragen. Sport brengt bovendien mensen van verschillende culturen en uit verschillende buurten met elkaar in contact. Sport stimuleert en verbroedert. Sport gaat ook om winnen. Daarom is het aanvragen van een bijdrage van het Oranje Fonds een competitie. De projecten moeten sociale aspecten voorop zetten, vernieuwend zijn ten opzichte van de bestaande activiteiten, een nieuwe doelgroep aanspreken en/of een ontmoeting tussen verschillende culturen mogelijk maken. Naast sportverenigingen en andere instellingen worden met name ook BredeScholen uitgenodigd projecten te bedenken en in te dienen. BredeScholen zijn vaak gevestigd in buurten waar verschillende culturen samenleven en hebben banden met allerlei maatschappelijke organisaties. De basis voor een project is daarmee in feite al gelegd.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: We zien dat sport mensen motiveert zich volledig ergens op te richten. Dankzij sport leren mensen zelf verantwoordelijkheid te nemen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en samen te werken. Met een extra financiële impuls voor Samen Sporten willen we nog meer projecten steunen die sport inzetten om mensen samen te brengen." Het Oranje Fonds steunde al eerder projecten die door sportactiviteiten mensen samenbrengen. Het project Samen Spelen van FC Eindhoven ontving bijvoorbeeld 10.000 om met trainers en spelers scholen te bezoeken en themas als pesten, racisme, leren verliezen en werken in een team bespreekbaar te maken.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Sport is uiteraard niet het enige aandachtsgebied. Onlangs heeft het Fonds steun gegeven aan een mentorproject voor achterstandsleerlingen van Stichting Federatie Brede School te Gouda. Dit om leerlingen uit groep 8 een steuntje in de rug te geven bij de overgang naar voortgezet onderwijs. Het Oranje Fonds wordt onder meer gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Klik hier voor meer informatie over 'Samen Sporten'.