D66

Splitsing energiebedrijven gaat toch door

3 juli 2007, 22:46

Plannen voor fusies en buitenlandse avonturen dwingen de minister Van der Hoeven terecht om de energiebedrijven te splitsen, aldus Gerard Schouw in een debat hierover in de Eerste Kamer. Na wat tegenstribbelen ging hier een meerderheid in de Eerste Kamer mee akkoord.

In november vorig jaar was de Wet onafhankelijk netbeheer al aangenomen. In de Eerste Kamer werd een motie aangenomen dat de splitsing pas daadwerkelijk kon worden doorgevoerd als er Europese richtlijnen waren aangenomen of als het onafhankelijke netbeheer door buitenlandse activiteiten in gevaar wordt gebracht. De splitsing werd hiermee op de lange baan geschoven.

Intussen blijkt energiebedrijf Delta een Europese speler in afvalverwering te worden en bereiden Essent en Nuon een fusie voor om samen een sterkere internationale speler te kunnen worden.

Schouw voelt zich door de vier grote energiebedrijven op het verkeerde been gezet. Zij schreven in november nog naar de Eerste Kamer dat zij hun internationale ambities zouden laten varen. Schouw stelt vast dat hier niets van terecht is gekomen.

De netten hebben volgens Schouw een publiek karakter. Het kan volgens Schouw niet zo zijn dat energiereuzen met winsten uit de netten hun buitenlandse avonturen financieren.

---