Gemeente Drechterland

4-7-2007
verkeerstellers bron van informatie
U bent er vast wel eens overheen gereden. Op de fiets of met de auto. De rubberen slangen die over de weg liggen. Door er overheen te rijden bent u voor ons een bron van informatie.

Meten is weten
Waar het verkeer door onze gemeente rijdt, op welke momenten en wat voor type voertuig het betreft, is voor de gemeente noodzakelijke informatie. Een weg waar relatief veel zwaar verkeer op rijdt, slijt sneller. Daar kan je met je planning voor het onderhoud rekening mee houden. En een weg waar fietsers en autoâs tussen elkaar rijden heeft een hoger veiligheidsrisico. Een dergelijke meting gecombineerd met bijvoorbeeld klachten over die veiligheid, zorgt dat je voldoende informatie hebt om een probleem te beoordelen. De snelheid die we meten is weer een apart geval.
Geen bon?
Rijdt u over een verkeersteller, dan registreert het apparaat ook de snelheid. U hoeft op dat moment niet bang te zijn voor een bon. Wanneer echter op een traject geregeld te snel wordt gereden, is het wel een signaal voor ons om die locatie eens beter onder de loep te nemen. In het uiterste geval vragen we de politie hier een meting te verrichten. En soms zijn er ook al klachten over het rijgedrag bekend. En u weet vast wat er kan gebeuren wanneer de politie uw snelheid meet.

Te snel
Ook zonder te meten, weten we al vaak dat er op bepaalde trajecten een probleem is met de snelheid van de voertuigen. Opvallend is dat bij het benaderen van een gebied waar wat sneller gereden mag worden, alleen al het zien van die grens u blijkbaar in jubelstemming brengt. Er zijn nu teveel chauffeurs die zo blij zijn de polder in te mogen dat ze op dat moment het gas al intrappen en te hard gaan rijden. En dat laatste stukje bebouwde kom, kan zelfs een 30 km zone zijn. Vaak weet u dat te snel rijden niet zou moeten. Soms gaat als het ware vanzelf. Maar we verwachten dat een aantal van u wat meer rekening houdt met de veiligheid van uw dorpsgenoten.

Nog meer verkeer
In de raadscommissie Grondgebied is enkele weken geleden een presentatie gegeven over de gevolgen voor het verkeer door de komst van nieuwe woonwijken. Want ook zonder te meten, komen we dingen te weten. Maar niet alleen de komst van meer woningen heeft effect op het verkeer. We leven anders dan pakweg 20 jaar geleden. Steeds meer mensen hebben een auto. Het effect hiervan vereist veranderingen. Niet alleen in structuur van de weg maar soms ook in het gedrag van de gebruikers. Niet voor niets is Drechterland de actie âop de fiets bereik je iets!â gestart. De folder met onze plannen ligt in onze gemeentehuizen. Leest u die eens door. We geven er een overzicht in van de plannen om nog prettiger te leven in Drechterland.
---