Gemeente Vlaardingen


Uitwisselingsprogramma met Moravská Trebová 2007

04 juli 2007

Het Accentcollege Reviusplein heeft een uitwisselingsprogramma met het Gymnazium Moravská Trebová in Tsjechië. Deze contacten bestaan vanwege de stedenband tussen Vlaardingen en Moravská Trebová en mede dankzij de financiële bijdrage van de Vrienden van Moravská uit Vlaardingen kon dit programma gerealiseerd worden.

De ingang van het concertratiekamp in Terezin In juni vertrokken 50 leerlingen van het Accentcollege Reviusplein in eerste instantie naar Praag waar via een stadswandeling de Praagse burcht en een wandeling over de Karelsbrug bezichtigd werden. Indrukkend was het bezoek aan de stad Terezin, waar het voormalige concentratiekamp Theresienstadt bezocht werd waar ook meer dan duizend Nederlanders de dood hebben gevonden.

Vervolgens ging de reis verder naar Moravská Trebová, de partnerstad van Vlaardingen waar de leerlingen kennis maakten met hun gastgezin: ze logeerden bij dezelfde Tsjechische leerlingen die in maart bij hun te gast waren geweest. Op het programma stond verder wandelingen door de heuvels rondom Moravská een bezoek aan het kasteel van Brno en lessen op een Tsjechische school .

Het kasteel van Brno Eind maart waren al 25 Tsjechische leerlingen te gast in Vlaardingen die ook bij gastgezinnen ondergebracht waren. Op het programma stond toen onder andere een les Nederlands en een aardrijkskundeles als voorbereiding op de rondvaart met Spido door het havengebied en een stadswandeling in Rotterdam. Ook werden er culturele trips naar het Rijksmuseum, het Van Gogh museum en het Anne Frankhuis gemaakt.

Terugkijkend was de uitwisseling van 2007 een succes en werd het doel bereikt: veel leren, open staan voor elkaar en vriendschappen aangaan.