Vrije Universiteit Amsterdam

Digitaal patiëntendossier maakt behandeling thuis mogelijk GeriMedica: landelijk netwerk van medische praktijken voor ouderen en chronisch zieken

De tijd dat kwetsbare ouderen in verpleeghuizen worden verzorgd is eindig. Steeds vaker zullen zieke ouderen thuis willen blijven of in een kleinschalige voorziening. Hoe kan de zorg voor hen dan op een goede manier worden georganiseerd? Het opleidingsinstituut voor verpleeghuisartsen van VU medisch centrum ontwikkelde GeriMedica, een landelijk netwerk van medische praktijken voor ouderen en chronisch zieken. Verpleeghuisartsen kunnen hierdoor consulten bij mensen thuis houden, de dossiers reizen virtueel mee. Uiteindelijk doel is kwalitatief betere en effectievere zorg voor ouderen. Vandaag, 3 juli, wordt de BV GeriMedica opgericht, een initiatief van VU medisch centrum en de zorgorganisaties Aveant Utrecht, OsiraGroep Amsterdam en Evean Zaandam.

De zorg in Nederland staat voor een gigantische opgave. Het aantal 65-plussers stijgt in de komende 25 jaar van twee naar vier miljoen. Het overgrote deel van hen zal thuis wonen of in een kleine woonvorm. Dit geldt ook voor de chronisch zieke ouderen die nu nog in het verpleeghuis verblijven. De kans is groot dat huisartsen de specifieke zorg voor deze groep onvoldoende op zich kunnen nemen en dat ze - sneller dan nodig is - patiënten zullen doorverwijzen naar een ziekenhuis. Van alle kanten is dit een onwenselijk scenario. Frank Hoek, hoofd opleiding verpleeghuisgeneeskunde VUmc: "De GeriMedica-verpleeghuisartsen worden een soort flying doctors die bij de groep kwetsbare ouderen met chronische aandoeningen thuis komen. Waar ze ook zijn, ze beschikken altijd over de benodigde gegevens, want met hun laptop kunnen ze inloggen op de GeriMedica-server, waar ze het dossier van hun patiënt kunnen ophalen."

Naast de beschikbaarheid van patiëntengegevens zet VUmc ook de nieuwste protocollen, richtlijnen, probleem-behandelcombinaties en classificatiesystemen op de site, kortom alles wat de verpleeghuisarts moet weten om zijn werk goed te doen en zijn deskundigheid op peil te houden. GeriMedica is er niet alleen voor de ambulante verpleeghuisarts, maar ook voor artsen die in verpleeghuizen van Aveant, Osiragroep, Evean en andere zorginstellingen werken. GeriMedica streeft efficiëntere bedrijfsvoering van de medische dienst na. Bijvoorbeeld door praktijkverpleegkundigen en -assistentes aan het GeriMedica-project toe te voegen.

Irma van Weert, manager groepspraktijk OsiraGroep: "We willen ons beter voorbereiden op de tendens dat kwetsbare ouderen steeds meer thuis wonen of in kleinschalige woonvormen. Door met GeriMedica mee te doen waarborgen we dat ouderen ook in de toekomst de medische zorg krijgen die ze nodig hebben en dat deze op efficiënte wijze georganiseerd wordt. Belangrijk is verder dat we via GeriMedica spiegelinformatie krijgen aangereikt waarmee we ons handelen binnen en buiten onze organisatie kunnen toetsen. "