D66

Regering moet geheime CIA-kampen agenderen in EU

4 juli 2007

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de CIA kampen, naar aanleiding van het rapport van Dick Marty. Hij stelt dat er geheime gevangenissen waren in Roemenië en Polen. Volgens Marty rapporteerden CIA-functionarissen rechtstreeks aan de presidenten van Polen en Roemenië.

In het door D66 aangevraagde spoeddebat stelde het kabinet zich erg defensief op; Tijdens het debat benadrukte minister Verhagen van buitenlandse zaken vooral de onschuld van zijn kabinet. De ernst van de mensenrechtenschendingen die naar alle waarschijnlijkheid plaatsvonden in Europa, kregen minder aandacht van de minister in het debat. D66-leider Alexander Pechtold: "De regering wijst naar Polen en Roemenië, maar ik wijs de regering op haar eigen verantwoordelijkheid. Ik wil niet dat de regering vooral haar eigen schone handen toont, maar dat zij zich actief inzet om de grondrechten van de liberale democratie te laten wortelen in heel Europa."

D66 heeft de regering gevraagd om Polen en Roemenië aan te sporen inzicht te geven in betrokkenheid bij geheime CIA-kampen. Verder roept D66 de regering op om dit onderwerp te agenderen in de EU. Een meerderheid van de Tweede Kamer sloot zich bij dit voorstel aan.

Voor D66 is het onacceptabel dat in de strijd tegen het terrorisme de internationale rechtsorde aan de laars wordt gelapt door landen waarmee wij samenwerken binnen de NAVO en EU. Nederland moet een voortrekkersrol spelen in de bescherming van de mensenrechten waar ook ter wereld en moet landen waar mensenrechten geschonden worden daarop aanspreken.

1.

Meer over...

* Nederland voortrekkersrol

---