Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Raad van State vernietigt milieuvergunning

Uitbreiding nertsenfokkerij Gemert-Bakel verijdeld

Amsterdam, 4 juli 2007 -De Raad van State heeft vandaag Bont voor Dieren in het gelijk gesteld door een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel te vernietigen. De Raad van State oordeelde dat het in De Mortel gevestigde bedrijf voorlopig niet meer mag uitbreiden. Volgens het gerechtshof heeft Gemert-Bakel verzuimd om de geluidsbelasting voor de omgeving én de afstand tussen de kooien en een kwetsbaar natuurgebied goed te onderzoeken. Deze kooien mogen namelijk niet in een zone van 250 meter rond het kwetsbare gebied worden gevestigd.

Met bijna 90.000 moederdieren en 18 fokkerijen is Gemert-Bakel de meest nertsonvriendelijke gemeente van Nederland. Alleen al in deze gemeente worden elk jaar bijna 500.000 nertsen gedood voor hun vacht. Overigens heeft Bont voor Dieren in juli 2006 de komst van een nieuwe nertsenfokkerij in Gemert-Bakel voorkomen. De vergunning daarvoor was destijds aangevraagd door dezelfde fokker wiens milieuvergunning vandaag werd vernietigd.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van nertsenfokkerijen. Hoewel de stichting blij is met deze overwinning, betreurt Bont voor Dieren dat het nog steeds is toegestaan om nertsen te fokken en doden voor hun vacht. Sinds het kabinet-Balkenende I het nertsenfokverbod van tafel veegde, doen de Nederlandse nertsenfokkers hun best om fors uit te breiden. Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij heeft ingediend. Naar verwachting neemt het parlement het voorstel nog dit jaar in behandeling.

Recent opinieonderzoek van TNS-NIPO toont aan dat 72% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de bontproductie verboden dient te worden. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Met een productiecapaciteit van ruim 3,8 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

----------