FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


COMMUNIQUE

IDENTIFICATIE-VERPLICHTINGEN BIJ SCHAPEN, GEITEN en HERTACHTIGEN.


2 juli 2007

Op 29 juni 2007 verscheen een nieuw koninklijk besluit (van 3 juni 2007) over de identificatie en registratie van schapen, geiten en hertachtigen.

Naar aanleiding van deze publicatie herhaalt het Voedselagentschap de verplichtingen voor het houden van schapen, geiten of hertachtigen.


1. REGISTRATIE als HOUDER.
Ieder die schapen, geiten of hertachtigen houdt, moet hiervan aangifte doen. Deze aangifte wordt gedaan bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ-Vlaanderen). Wanneer deze aangifte is gebeurd, ontvangt de houder een beslagnummer. Vanaf dat moment is hij geregistreerd in SANITEL. Vanaf dan kan hij ook oormerken bestellen. Bij de registratie zal aan de houder in detail meegedeeld worden welke zijn verdere verplichtingen zijn. Belangrijk zijn: identificatie van de dieren, register, telling en verplaatsingsdocumenten


2. IDENTIFICATIE van de DIEREN ­ geboren na 9 juli 2005. Schapen en geiten dienen gemerkt te zijn met twee plastieken oormerken, een in elk oor. Deze verplichting geldt voor alle dieren die gespeend zijn en ten laatste op de leeftijd van zes maanden. Niet gemerkte dieren mogen in géén geval verhandeld worden. Voor slachtlammeren die voor de leeftijd van één jaar geslacht worden, kan één blauw oormerk (beslagoormerk) volstaan indien deze dieren rechtstreeks van het bedrijf van geboorte naar een binnenlands slachthuis worden afgevoerd.

Hertachtigen dienen eveneens gemerkt te worden met twee plastieken oormerken, een in elk oor. Dit dient echter maar te gebeuren op moment dat deze dieren gevangen worden om het bedrijf te verlaten naar een ander bedrijf. Wanneer ze gevangen worden met bedoeling te slachten, volstaat één blauw oormerk (beslagoormerk) indien deze dieren rechtstreeks naar een binnenlands slachthuis worden afgevoerd.

Wanneer dieren hun oormerken verliezen, moeten deze verloren oormerken vervangen worden. Van DGZ verneemt u de juiste procedures hiervoor.


3. De oudere dieren, geboren vóór 10 juli 2005, blijven geldig gemerkt met één officieel oormerk (zalmkleur voor schapen, blauwe kleur voor geiten en groene kleur voor hertachtigen).

F.A.V.V. A.F.S.C.A. WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - 1000 Brussel WTC III - Bd. Simon Bolivar 30 - 1000 Bruxelles

Meldpunt voor de consumenten: Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13550 Tel. 0800 13550

http://www.favv.be http://www.afsca.be


4. REGISTER en TELLING.
De houder moet op elk moment een lijst bijhouden waarin de dieren staan die hij houdt, waarin hij noteert welke dieren werden gemerkt, weke dieren werden toegevoegd of afgevoerd en welke dieren zijn gestorven.

Elk jaar in december krijgt de houder een brief van DGZ-Vlaanderen met de vraag om het aantal dieren dat hij op dat moment houdt, te tellen en het resultaat ervan over te maken. Dit wordt geregistreerd in SANITEL.


5. VERPLAATSINGSDOCUMENTEN.
Wanneer schapen, geiten of hertachtigen worden vervoerd, dient de vervoerder steeds een verplaatsingsdocument op te stellen. Dit "verplaatsingsdocument" moet in drievoud worden opgesteld: een exemplaar voor de overlater (waar het dier vertrekt), een voor de overnemer (nieuwe bestemming van het dier) en een voor diegene dit het vervoer uitvoert. Elkeen bewaart zijn kopie gedurende 5 jaar.


6. VERVOER: ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Eveneens zijn enkele wijzigingen inzake het vervoer van dieren van toepassing gekomen. Voortaan moeten lichte aanhangwagens voor het vervoer van schapen, geiten of hertachtigen niet meer gekeurd worden. Hobbyhouders en houders die maximaal 50 km ver rijden met hun eigen dieren moeten ook niet meer beschikken over een toelating als vervoerder. Het professioneel vervoer of het vervoer over een afstand van meer dan 50 km blijft onderworpen aan de regels van toelating en gekeurd voertuig.

Voor gedetailleerde informatie kan u steeds contact nemen met:


- voor Vlaanderen: DGZ-Vlaanderen: tel: 070 ­ 22 00 23 o www.dierengezondheidszorg.be

- voor Wallonië: ARSIA
o Franstalig: tel : 061 ­ 23 99 10
o Duitstalig : tel : 080 ­ 64 04 44
o www.arsia.be


- www.favv.be, informatie voor beroepssectoren