Gemeente Hilversum

De eikenprocessierups is opgerukt naar Hilversum

3 juli 2007
De eikenprocessierups is opgerukt naar Hilversum. "We hebben inmiddels zeven nesten weggehaald", zegt Rob Been, hoofduitvoerder Boomverzorging van de dienst Stad. Hij kan echter niet met zekerheid vaststellen dat er nergens meer nesten zijn in Hilversum. "De rups nestelt zich op eiken. Dat is één van de meest voorkomende bomen en die kunnen we helaas niet allemaal schouwen. Inmiddels heeft het Goois Natuur Reservaat (GNR) al nieuwe meldingen gekregen".

Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Daarom adviseert Rob Been om burgers, die nesten van eikenprocessierupsen zien, dit te melden aan het Service Meld Punt; tel: 035 - 629 2345.

Klimaatverandering
De rupsen hielden zich in ons land tot deze zomer voornamelijk op in de zuidelijke provincies. Vorig jaar werden er al nesten aangetroffen op eiken in Wijdemeren. Deze zomer is het diertje dus doorgedrongen in Hilversum. Rob denkt dat de klimatologische veranderingen zijn komst naar het Gooi heeft bespoedigd. "Ook wij kopen eiken in Brabant en het is nooit helemaal uit te sluiten dat die bomen besmet zijn".

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwintert hij. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na de vervellingsstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit gebeurt tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Eiken met deze rupsen zijn te herkennen aan hun nesten op de stammen of dikkere takken. Dat zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de bomen. Ze eten de bladeren op. Dat heeft overigens geen gevolgen voor de bomen want die maken weer nieuw blad aan.

Gezondheidsrisico's
De risico's voor de gezondheid worden veroorzaakt door de brandharen, die de rupsen in mei en juni krijgen, door het verwaaien van de brandharen en brandharen in de lege nesten in de periode juli tot in september. U doet er dan ook verstandig aan elk contact met rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Voor meer informatie zie de website van GGD. (zie de link aan de rechterkant van dit scherm)

Rob Been en de medewerkers van het GNR, gemeente Wijdemeren en Natuurmonumenten informeren elkaar als er nieuwe nesten worden gevonden. Hij kan voor de bestrijding van de rupsen ondersteuning krijgen van de Plantenziektenkundige Dienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij houdt er rekening mee dat nu de eikenprocessierups hier eenmaal is aangetroffen dat die ook volgend jaar gesignaleerd zal worden.