Gemeente Lelystad

Gemeente heeft achterstand in groenonderhoud en onkruidbestrijding

Het aanhoudende natte weer zorgt voor problemen in het onderhoud van openbaar groen en de onkruidbestrijding in verharding. De gemeente Lelystad geeft aan dat bewoners er rekening mee moeten houden dat de beeldkwaliteit van straat en plantsoen niet op korte termijn verbetert.

Het melden van klachten heeft alleen zin bij ernstige gevallen van overlast, indien bijvoorbeeld een goede afwatering in gevaar is.

Regenperiode

Door de warmte in het voorjaar en de aansluitende wekenlange regenperiode is er sprake van extreme (on)kruidgroei, zowel op straat als in het plantsoen. Afdeling Wijkbeheer en de door de gemeente Lelystad ingehuurde aannemers hebben hun handen vol aan het maaien van gazons en de onkruidbestrijding in verharding. Waar mogelijk zet de gemeente extra personeel in, maar de grenzen van wat mogelijk is, zijn nagenoeg bereikt.

Duurzaam Onkruid Beheer

Voor een goede bestrijding is droog weer nodig. Bij nat weer mag niet gespoten worden. Bij straatkolken vindt vanwege de gehanteerde methode van Duurzaam Onkruid Beheer nooit bestrijding met chemische middelen plaats. Dat voorkomt uitspoeling naar het oppervlaktewater. Het is met name rond deze straatkolken waar soms hele plukken met onkruid staan. De gemeente Lelystad geeft prioriteit aan het weghalen van onkruid op deze plaatsen. Daarom is er extra inzet ingehuurd voor mechanische onkruidbestrijding, niet alleen bij straatkolken maar ook op andere plaatsen in de verharding.

Onkruidbestrijding

Zodra een droge periode aanbreekt kan de onkruidbestrijding goed ter hand worden genomen. Na het bespuiten kan pas na circa 2 tot 3 weken het dode gras uit de bestrating worden weggehaald. Dat betekent dus dat een net straatbeeld niet meteen is gerealiseerd en dat de gemeente begrip vraagt voor deze tijdelijke rommelige aanblik.
---