Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Descartes-Huygensprijs
Ingesteld: 1995. Door de Franse en Nederlandse regeringen

Vakgebied: afwisselend natuurwetenschappen, levenswetenschappen en geestes- en sociale wetenschappen

Doel: bevordering van de wetenschappelijke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland en de Frans-Nederlandse betrekkingen op wetenschappelijk gebied onder de aandacht van zowel wetenschappelijk onderzoekers als het grote publiek brengen.

De prijs wordt beurtelings toegekend aan wetenschapsbeoefenaren afkomstig uit de geestes- en sociale wetenschappen, de natuurwetenschappen en de levenswetenschappen. In de overeenkomst tussen beide landen is bepaald dat Nederland de Franse kandidaat en Frankrijk de Nederlandse kandidaat voor deze prijs selecteert.

In 2007 komt een kandidaat uit de geestes- en sociale wetenschappen voor de prijs in aanmerking.

Doelgroep:

* de kandidaat dient een actief wetenschappelijk onderzoeker te zijn, die excellent is naar het oordeel van zijn/haar vakgenoten en internationale faam geniet op zijn/haar vakgebied;
* de kandidaat moet een bijdrage leveren of geleverd hebben aan de ontwikkeling van de Nederlands-Franse wetenschappelijke samenwerking;

* de prijswinnaar moet bereid zijn om een periode van (ongeveer) zes maanden â onafgebroken dan wel verspreid over meerdere, korte bezoeken - als gastonderzoeker in Nederland door te brengen.

Prijs: een toelage van 23.000 euro die bedoeld is om de kosten te dekken van een of meerdere onderzoeksverblijven van een Franse onderzoeker in Nederland. De prijs zal de wetenschapper een impuls geven om zijn/haar wetenschappelijke carrière intensief te ontwikkelen.

Nominatieprocedure: voordrachten moeten in ieder geval vergezeld gaan van een kort curriculum vitae van de kandidaat en een toelichting op de bestaande en voorgenomen wetenschappelijke samenwerking van de kandidaat met Nederlandse onderzoekers. Voor de voordracht moet gebruikgemaakt worden van een door de KNAW verstrekt nominatieformulier.
Omdat veel gewicht wordt gegeven aan het investeren in toekomstige samenwerking wordt een sterke voorkeur gegeven aan kandidaten die nog een actieve loopbaan in het verschiet hebben.

Deadline voor nominaties is 15 november 2007.

Nominatieformulier: nominatieformulier (Word-bestand)

Beoordelende instantie: Afdelingsbesturen KNAW

Eerdere toekenningen:
1995
J.T.M. Walraven, Nederland
M. Devoret, Frankrijk

1996

D. Escande, Frankrijk
H. Pannekoek, Nederland

1997

R. Muchembled, Frankrijk
O. Weijers, Nederland

1998

Ph. Sautet, Frankrijk
W. van Saarloos, Nederland

1999

Ph.F. Devaux, Frankrijk
J.H.J. Hoeijmakers, Nederland

2000

T.H.M. Verbeek, Nederland
V. Guiraudon, Frankrijk

2001

P.T. de Zeeuw, Nederland
B. Meunier, Frankrijk

2002

I. Olivieri, Frankrijk
H.A.J. Struijker Boudier, Nederland

2003

H. Demirdache, Frankrijk

2004

M.P. Pileni, Frankrijk
J.A.H. Bots, Nederland

2005

A.J. Faber, Nederland

2007

A.J.R. Heck, Nederland
H. Vaudry, Frankrijk

Secretariaat:
KNAW
Afdeling ISK
tel. 020-5510829
jeffrey.muskiet@bureau.knaw.nl