Nederlands Jeugdinstituut


NJi bundelt kennis over Centra voor Jeugd en Gezin

Webdossier over achtergronden, discussies en voorbeelden

Utrecht, 4 juli 2007 Als het aan het nieuwe kabinet ligt, kan iedere burger straks in de eigen woonwijk met vragen over opvoeden en opgroeien terecht bij een Centrum voor Jeugd en Gezin. Minister Rouvout van Jeugd en Gezin zette deze plannen onlangs kracht bij door
440 miljoen euro uit te trekken voor de realisatie van Centra voor Jeugd en Gezin in heel Nederland. Vanmiddag bespreekt minister Rouvoet zijn plannen in de Tweede Kamer. Voor wie meer wil weten over de achtergronden, het beleid, de praktijk en de discussiepunten heeft het Nederlands Jeugdinstituut / NJi een actueel webdossier over het Centrum voor Jeugd en Gezin samengesteld.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet gemeentelijke taken op het terrein van preventief jeugdbeleid bundelen en meer samenhang brengen tussen jeugdbeleid, jeugdgezondheidszorg en jeugdzorg. De inzet is een laagdrempelige en herkenbare voorziening waar gezinnen makkelijk allerlei vormen van opvoed- en opgroeihulp kunnen krijgen. De plannen van het kabinet krijgen veel bijval maar roepen ook discussies en vragen op bij overheden, brancheverenigingen, beroepsverenigingen, instellingen en beroepskrachten. Het debat draait om vier belangrijke onderwerpen: de doelgroep, de taken en functies, de samenhang met andere voorzieningen en de inhoudelijke visie die aan de vorming van de centra ten grondslag ligt.

Actueel dossier
In het webdossier over de Centra voor Jeugd en Gezin heeft het NJi de meest actuele informatie, discussies en eigen expertise over deze nieuwe voorziening gebundeld tot een handzaam digitaal naslagwerk. De informatie is opgebouwd in de rubrieken Nieuws, Beleid, Praktijk, Standpunten, Literatuur, Agenda, Links en Begrippen. Aan bod komen bijvoorbeeld de voorlopers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, de beleidsvorming en de reacties daarop, de lacune waarin deze voorziening moet voorzien evenals de taken die erin zouden moeten worden ondergebracht.