Gemeente Enschede

Opera Roombeek op 13 mei 2010

Op 13 mei 2010 vindt in het Muziekkwartier in Enschede de eerste uitvoering plaats van de opera Roombeek. Dit is het gezamenlijk streven van de gemeente Enschede en de Nationale Reisopera (NRO). De opera moet de Vuurwerkramp een plek geven binnen de geschiedenis van de stad. Daarnaast versterkt de opera het profiel van Enschede Muziekstad. De opzet van de Roombeekopera is zodanig dat een breed publiek de mogelijkheid krijgt om kennis te maken met deze muziekvorm.

De Roombeekopera wordt een universele opera over het verwerkingsproces en de wederopbouw van een stad getroffen door een ramp of aanslagen. De productie kan op eenvoudige wijze overal ter wereld worden opgevoerd in deze steden. De eerste contacten met New York zijn inmiddels gelegd.

De Roombeekopera wordt onder artistieke verantwoording van de Nationale Reisopera (NRO) geproduceerd. De inhoudelijke kwaliteit van de ontwikkeling en uitvoering van de productie wordt bewaakt door de intendant van de NRO. Na de première zal de opera nog 3 keer in Enschede te zien zijn en vervolgens ook in andere Nederlandse steden worden opgevoerd.

De totale kosten voor deze opera zijn begroot op EUR 800.000. De gemeente draagt EUR 400.000,- bij aan deze productie. De kosten zijn verdeeld in ontwikkelkosten (EUR 120.000), uitvoeringskosten voor de productie in Enschede(EUR 200.000) en een uitgebreid site programma met workshops, lezingen, toegankelijke concerten en arrangementen (EUR 80.000) en zijn afgedekt in de begroting van het projectbureau Roombeek. Voor deze bijdrage krijgt de gemeente de beschikking over 4.000 toegangskaartjes.

4 juli 2007