Provincie Drenthe

Aantal toeristische overnachtingen in Drenthe stijgt 04 Jul 2007

Het aantal toeristische overnachtingen in Drenthe is in 2006 met 0,9 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de werkgelegenheid in de toeristische sector steeg vorig jaar met 2,1 procent. Dit blijkt uit het rapport Toerisme in Cijfers 2007 dat in opdracht van de drie noordelijke provincies is opgesteld door het Instituut Service Management (ISM).

De sector zelf laat een wisselend beeld zien. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden naar het exclusievere segment. Al sinds meerdere jaren daalt het aantal overnachtingen op kampeerterreinen. Ook in 2006 was dat het geval. De daling bedroeg 4,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De verhuur van recreatiewoningen en het aantal overnachtingen in hotel/pension laat de laatste jaren een stijgende tendens zien. Volgens PvdA gedeputeerde Rein Munniksma komt de verschuiving overeen met de verwachtingen. "In ons collegeprogramma hebben we gewezen op de toenemende wensen van de toerist en de kwaliteits- en vernieuwingsslag die de sector zal moeten maken".

De prestaties van de sector laten sowieso een gemengd beeld zien. De werkgelegenheid in de sector groeit nog steeds, maar de Drentse dagattracties hebben in 2006 3,6 procent minder bezoek gehad dan het jaar ervoor. Munniksma noemt de daling teleurstellend. Het feit dat de daling grotendeels voor rekening komt van het Dierenpark in Emmen doet daar niets aan af. Ook het bezoekersaantal van attractieparken is licht teruggelopen. Het bezoek aan kartbanen en musea kent wel een stijging in 2006.

Hoewel Munniksma verheugd is over de positieve tendensen, heeft hij ook zijn bedenkingen bij een aantal ontwikkelingen in de sector. "Met name de campingbranche laat al sinds meerdere jaren geen groei in het aantal overnachtingen zien", zo zegt de portefeuillehouder toerisme en recreatie. "En het feit dat het Dierenpark vanwege haar ligging weinig uitbreidingsinvesteringen kan verrichten, lijkt zich ook langzaam maar zeker tegen dit bedrijf te keren".

Met de substantiële stijging van de werkgelegenheid in de sector doet Drenthe het beter dan het landelijk beeld. Het aandeel toerisme en recreatie in de totale Drentse werkgelegenheid is dan ook gestegen en bedraagt nu bijna 8 procent. Een ontwikkeling die Munniksma niet verrast. "Toerisme blijft belangrijk als bron van werkgelegenheid," zo zegt hij. "Zeker in de plattelandskernen is het voortbestaan van supermarkten en dergelijke mede afhankelijk van toeristische bestedingen. Ook in ons beleid krijgt de sector daarom volop aandacht. Niet alleen in directe zin door subsidiering van projecten, maar ook in meer algemene zin door de verbreding van de Drentse marketing- en promotiecampagne, met als doel Drenthe (nog) steviger op de kaart te zetten."
Content Management Powered by CuteNews

* Archief persberichten en nieuwsberichten (2005 en ouder)