Vereniging VNO-NCW

Werkgevers tevreden met modernisering ontslagrecht


03 juli 2007 -

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland zijn tevreden dat het kabinet het ontslagstelsel moderniseert. Met deze doorbraak komt er een einde aan de ingewikkelde, tijdrovende en dure ontslagprocedure via de kantonrechter. De ontslagvergoeding wordt aan een maximum gebonden. Scholingskosten mogen van de vergoeding worden afgetrokken. De CWI route blijft bestaan voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Het huidige ontslagstelsel dateert uit de bezettingstijd. Eerdere akkoorden tussen werkgevers en vakbonden over modernisering van het ontslagrecht strandden het afgelopen jaar bij de achterban van de bonden. Daarom is het op de participatietop van vorige week formeel niet in discussie geweest. Het kabinet heeft, zoals het vorige week al aangekondigde, de knoop doorgehakt.

Het kabinet geeft in zijn brief aan voornemens te zijn om het ontslagrecht te moderniseren. Voor 1 september wordt nog een formele poging gedaan om met de vakbonden op één lijn te komen. De drie ondernemingsorganisaties hopen dat het nieuwe stelsel op 1 januari 2008 in werking kan treden.

Werkgevers zijn onder voorwaarden bereid om een serieuze aanval te doen op de langdurige werkloosheid. Zij willen hun vacatures proberen te vervullen met langdurige werklozen. Of dit plan ook werkelijk door kan gaan hangt wél af van de uiteindelijke vormgeving van een nieuw ontslagstelsel en van aanvullende maatregelen die het mogelijk moeten maken langdurig werklozen een kans
te geven op een baan in de marktsector.

In samenwerking met: MKB-Nederland, LTO Nederland

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77