Time : 17:37:16
Date : 04 July 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen, reactie nav beveiligingstoestand in de gevangenis te Brugge en de telefonie-installatie in het gerechtsgebouw te Ieper

De Regie der Gebouwen wenst te reageren op berichten verschenen in de pers naar aanleiding van de beveiligingstoestand van de gevangenis te Brugge en de telefonie-installatie in het gerechtsgebouw te Ieper.

De Regie der Gebouwen is zich bewust van de actuele problematiek m.b.t. de gevangenissen in België en doet alles wat mogelijk is om samen met de FOD Justitie de toestand van de gevangenissen te verbeteren en bijkomende cellen binnen de kortst mogelijke tijd ter beschikking te stellen.

Daartoe heeft de Regie der Gebouwen een klantenbeheerder gevangenissen aangesteld die wekelijks met zijn gesprekspartner bij de FOD Justitie overleg pleegt over de dringend uit te voeren onderhouds- en investeringwerken en over de uitvoering en invulling van het meerjarenplan Justitie. Ook de Directeur-generaal van de Regie der Gebouwen en de Directeur-generaal van de gevangenissen plegen overleg op regelmatige basis. Bij acute problemen wordt dagelijks overleg gepleegd.

In dit verband wijst de Regie der Gebouwen erop dat zij in 2006 voor een totaal bedrag van 30,8 MIO ¤ investerings- en onderhoudswerken is gestart in de gevangenissen. Haar volledige investeringsschijf voor het laatste trimester van 2006 ten bedrage van 14,8 ¤ werd besteed aan veiligheidswerken in de gevangenissen.

Aan het bestek voor de vernieuwing van de beveiligingsinstallatie voor Brugge wordt volop gewerkt. De offerteaanvraag hieromtrent zal eind augustus 2007 worden gelanceerd. In afwachting hiervan voerde de Regie der Gebouwen in samenspraak met de FOD Justitie reeds belangrijke werken uit aan defecte beveiligingssystemen, voor een bedrag van 473.505 euro. Zo werden ondermeer een nieuw glasvezelnetwerk voor beveiligingsinstallaties, elektronische beheerssystemen, communicatiemodules, elektronische signalisatiesystemen, monitoring en bedieningsorganen, enz geïnstalleerd.

Door een recente rechtstreeks blikseminslag op de site van de gevangenis functioneren bepaalde beveiligingssystemen niet meer naar behoren. De Regie der Gebouwen en de FOD Justitie zijn onmiddellijk gestart met het oplijsten van alle disfuncties in de geraakte systemen. Momenteel voeren de betrokken partijen besprekingen om deze disfuncties zo snel mogelijk te verhelpen.

De kredieten voor de herstelling van de omheining van de gevangenis van Brugge werden vastgelegd, zodat de bestelling onmiddellijk kan gebeuren.

De Regie der Gebouwen werkt volop aan de uitvoering van het meerjarenplan Justitie waardoor binnen afzienbare termijn in Gent, Antwerpen, Dendermonde, St.Gillis, Vorst, Everberg, Florennes, Doornik en Namen ongeveer 1.600 nieuwe cellen zouden moeten kunnen worden gecreëerd.

Daarnaast heeft zij projecten voorbereid die beantwoorden aan de behoeften van de diverse Federale overheidsdiensten en die klaar zijn om te worden uitgevoerd.

De Regie der Gebouwen hoopt de nodige financiële en menselijke middelen te krijgen om de tijdige en kwaliteitsvolle uitvoering van al deze projecten mogelijk te maken.

De Regie der Gebouwen dient bij de toewijzing van studies en werken de overheidsopdrachten-reglementering te respecteren en een administratieve en financiële controleprocedure te doorlopen. De Regie der Gebouwen dient beslissingen te respecteren van de Inspectie van Financiën en de Ministerraad, zo onder meer inzake het verbod tot het ten laste nemen van telefooncentrales en telefoontoestellen. Dit laatste heeft voor gevolg gehad dat de FOD Justitie voor het gerechtsgebouw van Ieper deze installatie zelf diende ten laste te nemen.

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel

---
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be