Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie blij met schrappen bedrijventerrein Veerstalblok

Prachtig stukje Groene Hart gered

Amsterdam, 4 juli 2007 - Milieudefensie en het Beraad Stadsrand Gouda Krimpenerwaard zijn verheugd dat de plannen voor de aanleg van een bedrijventerrein in de polder Veerstalblok bij Gouda van tafel zijn. De provincie Zuid-Holland maakte dit besluit gisteren bekend. 'Hoog tijd,' aldus Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap, 'dat de provincie een streep zet door dit ondoordachte plan om in het prachtige open veenweidegebied van de Krimpenerwaard een bedrijventerrein aan te leggen.'

Milieudefensie heeft vorig jaar tijdens haar campagne 'Bescherm het Groene Hart' in samenwerking met Beraad Stadsrand Gouda Krimpenerwaard actie gevoerd tegen het bizarre plan om op basis van een gedateerd convenant een prachtig stukje Groene Hart op te offeren. Een landschap dat nota bene deel uitmaakt van de Ecologische- en Cultuurhistorische Hoofdstructuur. Het verspreiden van een stemwijzer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 leidde tot veel commotie in de gemeente Ouderkerk. Uiteindelijk heeft de campagne geleid tot het schrappen van dit terrein.

Het plan voor een bedrijventerrein in de polder Veerstalblok kwam voort uit een convenant dat de gemeenten Gouda en Ouderkerk in 1994 sloten. Deze laatste gemeente stemde indertijd in met de aanleg van een Zuidwestelijke Randweg rond Gouda over haar grondgebied onder voorwaarde dat zij daar een bedrijventerrein mocht ontwikkelen.

Milieudefensie heeft er steeds op gewezen dat er geen behoefte is aan een bedrijventerrein in de polder Veerstalblok. Op bestaande bedrijventerreinen is nog voldoende ruimte beschikbaar. De provincie Zuid-Holland komt nu bij de herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost gelukkig ook tot die conclusie.