Ingezonden persbericht


Visa GreenCard verheugd over samenwerkingsverband CO2-compensatie Website klimaatcompensatie.nl door minister Cramer (VROM) onthuld

Den Bosch, 4 juli 2007 - Visa GreenCard is toegetreden tot www.klimaatcompensatie.nl, het samenwerkingsverband van de zes belangrijkste aanbieders van CO2-compensatie in Nederland. Dit samenwerkingsverband werd op 2 juli 2007 gelanceerd in het bijzijn van minister Cramer van VROM met de onthulling van het keurmerk 'Klimaatcompensatie'.

Tijdens de lancering benadrukte minister Cramer dat het voor de consument belangrijk is dat klimaatcompensatie concreet binnen zijn bereik ligt en dat men kan vertrouwen op klimaatcompensatieprogramma's. Het keurmerk 'Klimaatcompensatie' ondersteunt deze aspecten nadrukkelijk.

Patrick Bunnik van Visa GreenCard: "We zijn blij met dit keurmerk voor klimaatneutraal consumeren en onderstrepen de uitspraken van de minister over het bereikbaar maken van betrouwbare klimaatcompensatieprogramma's voor alle consumenten. De Visa GreenCard voldoet hieraan door kaarthouders gratis compensatie te garanderen voor de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie van producten of diensten die men met de kaart aanschaft. De rekensystematiek van ons CO2-compensatieprogramma is gebaseerd op rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt ondersteund en gecontroleerd door de onafhankelijke onderzoeksinstelling TNO."

Naast Visa GreenCard zijn vijf andere aanbieders van klimaatcompensatieprogramma's - Essent, Greenchoice, KlimaatNeutraal Groep/Greenseat, Rabobank en Trees for Travel - toegetreden tot het samenwerkingsverband. Deze partijen gaan gezamenlijk consumenten voorlichten en controleren elkaar op het daadwerkelijk uitvoeren van de klimaatcompensatie die aan de consument is beloofd. Een accountant ziet toe op de uitkomsten. De zes partijen zijn herkenbaar aan het vignet 'Samenwerkende aanbieders klimaatcompensatie'. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft het initiatief genomen voor deze samenwerking.