Ingezonden persbericht


Den Haag, 4 juli 2007

Betreft: BTW-verhoging op kermissen en andere attracties

Aan alle gezinnen van Nederland,

Uit het beleidsplan van het kabinet blijkt dat het kabinet het voornemen heeft de BTW op kermissen en andere attracties te verhogen van 6 naar 19% om een gat in de begroting te dichten. Dit zal bij de grote attractieparken een verhoging van enkele euro's per kaartje betekenen!

De dagattractie-sector is een belangrijke sector in de Nederlandse gezinscultuur met een lange en rijke historie. Wie is er niet groot geworden met figuren als Holle Bolle Gijs, een ritje in de draaimolen, de pony's van Slagharen en al die andere prachtige attracties die Nederland rijk is? Bedrijven in deze sector bieden, naast een functie in het kader van de opvoeding ook ontspanning, muziek, show en andere vormen van entertainment en is onlosmakelijk verbonden met de vrijetijdsbeleving van ons land. Of het nu gaat om een dagje uit met uw gezin of een schoolreisje. De sector vormt met haar attracties en activiteiten een bindend element voor families en familiegebeurtenissen.

Het is onmogelijk én commercieel onwenselijk om - in een markt waar musea deels gratis worden - u, de consument te confronteren met een verhoging van 13% op het entreekaartje, om zo een gat van 100 miljoen euro te dichten. U opzadelen met deze fout in het huishoudboekje van het kabinet past niet bij een sociaal beleid.

Daarnaast zal de BTW-verhoging desastreus zijn voor de sector. Door prijsverhogingen zullen er minder bezoekers komen. Hierdoor zijn er minder inkomsten en kan er minder worden geïnvesteerd in nieuwe attracties en dreigt zelfs verlies van werkgelegenheid.

Het mag duidelijk zijn dat RECRON, Koninklijk Horeca Nederland en de Club van Elf samen met het Platform Recreatie en Toerisme tegen deze BTW-verhoging zijn. Wij zullen de komende tijd op verschillende plekken actie gaan voeren om dit aan de politiek duidelijk te maken. De eerste actie is een brief aan staatssecretaris de Jager van het Ministerie van Financiën waarin we hem met klem verzoeken af te zien van deze ingreep. Deze verhoging past ook niet bij een kabinet dat (met een minister voor Jeugd & Gezin) het begrip 'samen' een hoge prioriteit heeft meegegeven.

We hopen op uw steun in de acties tegen de verhoging van de BTW in de attractiesector!

Met vriendelijke groet,

Platform Toerisme en Recreatie
Club van Elf
RECRON
Koninklijk Horeca Nederland

---- --