Gemeente Lelystad

Tevredenheid inwoners over invoering Opinieplein

Het Opinieplein, de maandelijkse politieke markt, wordt door 80% van de bewoners een goed initiatief genoemd. Twee jaar na de invoering is bij vier op de tien mensen bekend wat het Opinieplein inhoudt.

Wel blijft het aantal bezoekers nog achter bij de verwachting. Degenen die er wel naartoe gaan, doen dat voornamelijk uit algemene interesse of om meer te weten te komen over een belangrijk onderwerp.

Onderzoek LelyStadsPanel

Raadsvergaderingen worden weinig bezocht en die inwoners die er wel naartoe gaan, hebben als belangrijkste kritiek dat het allemaal wel wat vlotter kan en meer to-the-point. Dit blijkt uit een onderzoek onder de leden van het LelyStadsPanel.

* Volledig overzicht eerste resultaten onderzoek
* Website LelyStadsPanel

Gemeentebestuur

In het onderzoek werd verder onder meer gevraagd naar wat men van het gemeentebestuur vindt. Dit werd gedaan aan de hand van een vijftal stellingen. Het meest positief scoorde de stelling Ik heb vertrouwen in burgemeester en wethouders. Daarmee waren maar een op de negen het niet mee eens. Ik voel mij vertegenwoordigd door de gemeenteraad was aan de andere kant een stelling waar ruim een kwart het niet mee eens is.

Top 3 participatieonderwerpen

Veel van de Lelystadse inwoners zouden met de gemeente willen meedenken en meepraten over allerlei onderwerpen. De top 3 van onderwerpen die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn:
* Verkeer en vervoer;

* Veiligheid;

* Wijkontwikkeling.

Het onderwerp Integratie/inburgering, toch vaak genoemd als heikel punt in de samenleving, is voor de bewoners zelf blijkbaar niet zon hot item, gezien het feit dat dit pas op de 15e plaats wordt genoemd van in totaal 17 onderwerpen.

Meer dan de helft van de mensen is in het afgelopen jaar niet actief geweest om te helpen de stad of eigen woonbuurt te verbeteren. Alleen voor de stad heeft 6% iets gedaan, voor de eigen buurt is dat 15%. Bijna een kwart van de mensen was actief op beide gebieden.
---