VVD onderneemt actie tegen exorbitante stijging OZB


UTRECHT, 20070704 -- De VVD Statenfractie in Utrecht vreest exorbitante stijging van de OZB in sommige gemeenten na het schrappen van de maximering van de OZB. Op dit moment heeft de provincie nog de mogelijkheid om bij overschrijding van die maximering in te grijpen. Deze toetsing dreigt gelijktijdig met het schrappen van de maximering te verdwijnen. Om deze reden heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS wat zij voornemens hiertegen te doen.

"Het moge duidelijk zijn dat wanneer de provincie dit recht behoudt, de VVD in de provincie Utrecht dwars voor exorbitante verhogingen zal gaan liggen", aldus Remco van Lunteren.

In de nu ondertekende bestuursovereenkomst tussen Rijk en VNG is overigens ook wel sprake van een toetsing, maar dan door het Rijk. En wel zo dat álle gemeenten in Nederland collectief getoetst worden en bij collectieve overschrijding ook collectief gestraft worden. De VVD vindt dat de provincie beter is toegerust op uitvoering van deze toetsing. Ook vreest de VVD dat financieel deugdelijk beleid van gemeenten met de voorgenomen wijze van toetsen, door het Rijk, wordt afgestraft.

"Wij vrezen exorbitante verhogingen in sommige gemeenten, maar vinden niet dat gemeenten met bescheiden stijgingen hiervoor gestraft mogen worden", aldus Remco van Lunteren.

De VVD Statenfractie in Utrecht heeft de overige VVD Statenfracties gevraagd eveneens dit geluid in hun provincies te laten horen.





Ingezonden persbericht