Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.


* 200601913/1
(Uitwerkingsplan "Winterswijk-Oost" van de provincie Gelderland) Zitting over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het uitwerkingsplan "Winterswijk-Oost" van de provincie Gelderland. Het plan is een uitwerking van het reconstructieplan Achterhoek en Liemers en voorziet in de herverkaveling voor Winterswijk-Oost. Een aantal in het gebied wonende agrariërs is tegen de vernattingsmaatregelen in Winterswijk-Oost en tegen de maatregel die voorziet in nieuwe natuur. Zij stellen dat de maatregelen nadelige gevolgen hebben voor vee en gewassen en ten koste gaan van de huidige flora en fauna. Ook willen zij geen gronden afstaan ten behoeve van de nieuwe natuur. Een aantal andere agrariërs is tegen de fietsverbinding Wooldseweg aan de gemeente Winterswijk. Zij hebben problemen met het feit dat zij (landbouw)gronden moeten afstaan ten behoeve van het fietspad en wijzen op de al aanwezige alternatieve fietsroutes. De zaak is op 1 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200604601/1
(Wijzigingsplan reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg) Uitspraak over de goedkeuring door de minister van LNV en de staatssecretaris van VROM van het wijzigingsplan "Wijziging reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg" van de provincie Limburg. Het reconstructieplan voorziet in zonering van het plangebied ten behoeve van intensieve veehouderij. Dit gebied is onderverdeeld in zogenoemde extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden en landbouwontwikkelingsgebieden. In extensiveringsgebieden zal het uitbreiden en vestigen van intensieve veehouderijen niet meer mogelijk zijn. De Raad van State heeft over het reconstructieplan reeds geoordeeld in de uitspraak van 6 juli 2005. De volledige tekst van deze uitspraak met zaaknummer 200405077/1 is te lezen op deze site. Volgend op deze uitspraak van de Raad van State heeft de provincie dit wijzigingsplan opgesteld. Een aantal boeren is het met de in dit plan gemaakte onderverdeling in gebieden niet eens. Zij zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 4 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607234/1
(Weigering bouwvergunning voor supermarkt Jumbo in Haarlem) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haarlem om aan Jumbo Supermarkten een bouwvergunning te verlenen voor het wijzigen van een vleesverwerkend bedrijf in een supermarkt aan de Oorkondelaan in Haarlem. Nadien heeft het gemeentebestuur alsnog een bouwvergunning aan Jumbo verleend voor het gedeeltelijk vernieuwen van het pand voor de vestiging van een supermarkt, maar wel binnen de contouren van het bestaande gebouw. Bij de eerste vergunningaanvraag zouden de contouren van de bestaande bebouwing worden overschreden. Jumbo vecht de weigering van de eerste vergunningaanvraag aan, omdat deze een efficiëntere exploitatie mogelijk zou maken. Het gemeentebestuur heeft de eerdere vergunningaanvraag geweigerd, omdat deze in strijd zou zijn met zijn detailhandelsbeleid. De zaak is op 24 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607510/1
(Bouwvergunning voor GSM-mast in Nagele)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder heeft verleend voor een GSM-mast voor mobiele communicatie aan de Hakstraat in Nagele. Een aantal omwonenden is tegen de komst van de GSM-mast. Volgens hen heeft het gemeentebestuur onvoldoende gewicht toegekend aan de gezondheidsrisicos door straling bij langdurig verblijf in de nabijheid van antennes voor mobiele communicatie. De omwonenden zijn verder van mening dat het gemeentebestuur zich niet mocht baseren op een rapport van de Gezondheidsraad. Volgens hen moet worden getwijfeld aan de onafhankelijkheid van deze raad, vanwege de nevenfuncties die enkele leden daarvan bekleden. De rechtbank van Zwolle heeft een eerder beroep van de omwonenden tegen de bouwvergunning gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur naar het oordeel van de rechtbank ten onrechte geen vrijstelling heeft verleend van de ter plaatse geldende bestemming "Industrie". Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 14 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608203/1
(Weigering hoofdofficier om persoonsgegevens van de Alijde-lijst te verwijderen)
Uitspraak over de weigering door de hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Rotterdam om de persoonsgegevens van twee inwoners van Rotterdam van de zogenoemde Alijda-lijst van mogelijk malafide huiseigenaren te verwijderen. De Alijde-lijst is een zogenoemde "zwarte lijst". In september 2003 hebben het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam, het OM van Rotterdam, de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond, de Belastingdienst Rijnmond en de FIOD-ECD een convenant gesloten. Dit zogenoemde Alijde-convenant is gericht op de integrale aanpak van panden van malafide huiseigenaren. Beide personen zijn van mening dat voor de verwerking van hun persoonsgegevens een wettelijke basis ontbreekt en dat de hoofdofficier die gegevens daarom had moeten verwijderen. Ook ontbreken volgens hen duidelijke criteria aan de hand waarvan wordt getoetst of iemand op de lijst wordt geplaatst, gehandhaafd blijft, of wordt afgevoerd en is volgens hen onvoldoende gewaarborgd dat de lijst voor intern gebruik is. Beide personen staan volgens de hoofdofficier op de Alijde-lijst vanwege strafrechtelijke gegevens, afkomstig uit politieregisters. De zaak is op 7 mei 2007 op zitting behandeld.


* 200609366/1
(Weigering door burgemeester van Amsterdam om verkoop softdrugs te gedogen)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Amsterdam om Café-Coffeeshop Old Style toestemming te verlenen om een café te exploiteren aan de Martelaarsgracht in Amsterdam. Old Style was een zogenoemd hasjcafé. In 2003 heeft de burgemeester het bevel gegeven het hasjcafé te sluiten. Een jaar later heeft de burgemeester toestemming gegeven om het café weer te exploiteren, maar hierbij te kennen gegeven dat de verkoop van softdrugs niet wordt gedoogd. De exploitant heeft hiertegen bezwaar ingediend. De burgemeester heeft deze bezwaren niet-ontvankelijk verklaard, omdat volgens hem de weigering om te gedogen geen besluit is waartegen een juridische procedure kan worden gestart. De zaak is op 29 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700121/1
(Afwijzing verzoek door IBG om doctorandustitel te mogen voeren) Uitspraak over de afwijzing door de Informatie Beheer Groep van het verzoek van een inwoonster van Oss om de Nederlandse titel doctorandus (drs.) te mogen voeren. De verzoekster is afkomstig uit Mongolië en is van mening dat zij op grond van een daar door haar genoten medische opleiding de titel te mogen voeren. De Informatie Beheer Groep heeft haar verzoek afgewezen, omdat de opleiding die zij in Mongolië heeft gevolgd niet in voldoende mate overeenkomt met de doctoraalopleiding medicijnen in Nederland. Zij is het niet eens met de afwijzing, omdat de Informatie Beheer Groep volgens haar ten onrechte heeft nagelaten nader advies in te winnen bij de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het Hoger Onderwijs. De zaak is op 24 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701321/1
(Bouwvergunning voor steigers in het Spaarne in Haarlem) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft verleend voor het plaatsen van een passantensteiger en een kanosteiger in het Spaarne in Haarlem. De passantensteiger moet parallel aan het Jaagpad ter hoogte van molen "De Eenhoorn" komen en de kanosteiger parallel aan het jaagpad ten noorden van de Balkenbrug. De Koninklijke Roei- & Zeilvereniging Het Spaarne is tegen de bouwvergunning. De aanlegsteiger van de vereniging ligt tegenover de twee voorziene steigers. Volgens de vereniging wordt de situatie voor haar roeileden en de andere watergebruikers onveilig door de aanwezigheid en het gebruik van de steigers. Het gemeentebestuur is van mening dat de situatie op het Spaarne slechts marginaal zal veranderen en zal deze niet onveilig zijn, wanneer de watergebruikers de verkeersregels in acht nemen. De zaak is op 24 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200703198/1
(Bouwvergunning en vrijstelling voor brandweerkazerne en gemeentewerf Slochteren)
Uitspraak over de vrijstelling en bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Slochteren heeft verleend voor de bouw van een gemeentewerf en brandweerkazerne aan de Veenlaan in Slochteren. Momenteel liggen de werf en de kazerne nog aan de Noorderweg. Meerdere omwonenden zijn tegen de nieuwe locatie voor beide gebouwen. Zij vrezen voor een afname van licht en voor een toename van geluid en verkeer. Hun bezwaren tegen het besluit over de vrijstelling zijn door het college niet-ontvankelijk verklaard wegens het niet indienen van zienswijzen. Het beroep daartegen van een aantal van de omwonenden is door de rechtbank in Groningen echter gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is het college in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 7 mei van dit jaar op zitting behandeld.