Ingezonden persbericht

Gemeente Baarn introduceert elektronische brief

Rotterdam, 3 juli 2007
De gemeente Baarn introduceert op haar website de elektronische brief. Deze heeft dezelfde status als een formele brief (met handtekening). Uniek hieraan is dat de gemeente Baarn hierbij DigiD als elektronische handtekening gebruikt.

De elektronische brief wordt via een webformulier aangeboden binnen de website van de gemeente. Het webformulier bevat alle relevante elementen, die in een brief worden gebruikt. Bovendien is het mogelijk om een bijlage toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld een kopie van een ander document zijn of een situatieschets. Aangezien elk bestuursorgaan zelf toestemming moet geven om brieven op een dergelijke wijze te ontvangen, hebben zowel het College van Burgemeester en wethouders, als de Burgemeester in zijn hoedanigheid als verantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid, formeel ingestemd met de nieuwe faciliteit. Zie o.a. ook de Algemene Wet Bestuursrecht.

Vooralsnog kunnen daarom alleen elektronische brieven worden verzonden naar het College of naar de Burgemeester. Op termijn zal ook de gemeenteraad per elektronische brief bereikbaar zijn.

De elektronische brief is een unieke toepassing van SIMeForm, de formulierengenerator van SIM. Volgens coördinator informatievoorziening Eric Leroi van de gemeente Baarn die de innovatie initieerde, vereist de implementatie van de elektronische brief geen extra technische of financiële voorzieningen. De enige voorwaarde is, dat de verantwoordelijke bestuursorganen ermee instemmen dat een elektronische brief met DigiD, beschouwd en behandeld dient te worden als officieel document.

Gemeente Baarn heeft de oplossing ter beschikking gesteld aan andere gemeenten via de deelfunctie binnen SIMeForm. Ook het gebruikte Burgemeester- en Collegevoorstel is bij gemeente Baarn te verkrijgen.