Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 4 juli 2007

Persbericht

Vervolgtraject verwijderen illegale borden in De Wolden

Om het verrommelen van het platteland in de gemeente De Wolden blijvend tegen te gaan, krijgt het verwijderen van illegale reclame- en verwijsborden op gemeentegrond of aan gemeentelijke eigendommen een vervolg. Tot op heden is er alleen aan de Ommerweg en de Hoogeveenseweg gehandhaafd. De rest van de gemeente is steekproefsgewijs gecontroleerd.

Structureel in de gehele gemeente

Het college heeft onlangs besloten om handhavend op te treden in de gehele gemeente. De gemeente kiest voor handhaven vanwege een toenemend aantal borden dat zonder toestemming van de gemeente her en der geplaatst wordt.
Uitgangspunt is dat de gemeente als eigenaar van de grond niet toestaat dat gemeentegrond gebruikt wordt voor het maken van reclame of verwijzingen, omdat:
- daardoor de verkeersveiligheid in gevaar kan komen (de borden trekken de aandacht en leiden af van het verkeer);
- de borden een rommelig beeld geven, terwijl de gemeente er juist aan werkt om het buitengebied te verfraaien;
- de gemeente neutraal wil zijn en haar grond niet beschikbaar wil stellen aan bedrijven om reclame te maken;
- er niet wordt voldaan aan het gemeentelijk reclamebeleid.

Berichtgeving

De gemeente zal nu - na de bliksemstart op 24 en 25 mei jl. - betrokken bedrijven mondeling of per brief informeren. De boodschap is dat binnen maximaal één week het bord verwijderd moet zijn van gemeentegrond. Is dat niet het geval dan zal de gemeente door middel van bestuursdwang de borden laten verwijderen.

///////////////////////////////