Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 166

datum: 4 juli 2007

Amerfoort gaat voor honderd procent duurzaam inkopen

De gemeente Amersfoort is vandaag gestart met een project duurzaam inkopen, waarmee ze vanaf 2011 honderd procent duurzaam wil inkopen. Landelijk is het streven voor gemeenten om 50 procent duurzaam in te kopen. Amersfoort zet er een ambitie bovenop door voor honderd procent te gaan.

Vanmorgen ondertekende wethouder Gerda Eerdmans van milieu een intentieverklaring. Met de ondertekening geeft de gemeente aan dat zij voortaan duurzaamheidaspecten, maar ook sociale aspecten zoals fair trade, laat meewegen bij haar inkoopbeleid.

Duurzaam inkopen betekent dat alle materialen die de gemeente gebruikt, milieuvriendelijk maar ook sociaal verantwoord moeten zijn. Duurzaam inkopen omvat naast milieuaspecten ook allerlei onderwerpen op het gebied van de mensenrechten, zoals het tegengaan van kinderarbeid en het stimuleren van minimaal aanvaardbare arbeidsomstandigheden.

Honderd procent duurzaam inkopen betekent dat vanaf nu bij elke aanbesteding nieuwe criteria van duurzaamheid moeten worden meegenomen. Het milieu of sociale oogpunt wordt telkens een toetsingskader. Het moet leiden tot de inkoop van daadwerkelijk milieuvriendelijke of sociale producten en diensten.

,,We kopen reeds honderd procent groene energie in voor de gemeentelijke gebouwen. Dit is inclusief de brandweer, begraafplaatsen, openbare ruimte en de openbare verlichting. We kijken naar het inkopen van groen gas. We gaan de CO2-uitstoot van vliegreizen en ook dienstreizen compenseren. Bij aanschaf van kopieerapparaten wordt gekeken naar de mogelijkheid tot papierbesparing. Duurzaam bouwen doen we ook in de openbare werken, zo passen we hout met FSC-keurmerk toe. Onze koffie heeft al jaren een Max Havelaar keurmerk. Schoonmakers gebruiken bijvoorbeeld ecolabel schoonmaakmiddelen en microvezeldoekjes", vertelt wethouder Eerdmans, die vindt dat ook de lokale overheid een voorbeeldfunctie vervult.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Concernstaf (CST), telefoon 033 469 49 99 of
06 52 51 30 44. E-mail: a.vonk@amersfoort.nl.

---- --