Grootste inkoopcombinatie in optiekbranche door fusie een feit


04/07/2007 12:58 Rubriek: Economie Organisatie: Creative Venue BV IPTC: Economie, Business & Financien / Bedrijfsinformatie / Consumenten-Economie, Business & Financien / Consumentenproducten / Textiel & Kleding

Slagkracht zelfstandige opticiens fors groter

Houten/Apeldoorn, 4 juli 2007 - De retailserviceorganisaties Optitrade Retailgroep en de NIBIO Groep, beide actief in de optiekbranche, gaan een nieuwe combinatie vormen. De directies spreken van een 'organisatorische fusie', wat inhoudt dat beide organisaties hun eigen naam behouden, maar samen gebruik gaan maken van één
automatiseringssysteem en één administratieve back-office. Belangrijkste aanleiding voor de fusie is het realiseren van meer schaalvoordeel, wat tot aantrekkelijke inkoopvoordelen voor de aangesloten zelfstandige opticiens leidt. Optitrade bedient momenteel 278 aangesloten leden, Nibio 185. Door de bundeling ontstaat een inkoop- en retailorganisatie die een marktaandeel in consumentenwaarde van meer dan 20% vertegenwoordigt.

Zowel Optitrade als Nibio zijn al lange tijd actief in de optiekbranche. Met een gezamenlijke inkoopomzet van ruim 73 miljoen euro ontstaat de grootste inkoop- en retailorganisatie van zelfstandige opticiens in de branche, die gekenmerkt wordt door een sterke consolidatietendens. Alhard Hungerink van Optitrade spreekt dan ook van een "logische stap, die er in de eerste plaats toe moet leiden dat wij onze slagkracht voor deelnemers aan de achterdeur vergroten en zelfstandige opticiens wapent tegen de marktdruk van grote optiekketens".

Alhard Hungerink en Gerard Eijkholt vormen de dagelijkse directie van de nieuwe combinatie. Volgens hen is er sprake van een "prima synergie tussen twee ambitieuze marktpartijen. We beschikken beide over de nodige kennis en knowhow, wat zeker tot wederzijdse bevruchting zal leiden" aldus Gerard Eijkholt van het Nibio.

Keuze uit twee winkelformules
Naast de beste inkoopcondities, zoals bij de volumecontracten en het commercieel belangrijke segment van de huismerken, levert de fusie de aangesloten opticiens ook andere voordelen op.

Hungerink: "Door het samengaan van Optitrade en Nibio kunnen opticiens nu kiezen uit twee winkelformules: de lokaal gerichte formule 'Register Opticien' en de landelijke formule 'Oogmerk'. Beide formules gaan we voor alle aangesloten leden toegankelijk maken en optimaal ondersteunen."

De fusie heeft geen gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen bij Optitrade en Nibio. Hungerink: "We gaan efficiënter werken, maar de vrijkomende capaciteit hebben we vooralsnog hard nodig om onze gezamenlijke marktambities voor de komende jaren te gaan realiseren."

Beide directies verwachten de fusie op korte termijn te formaliseren.