Persberichten stad Utrecht, 09.35 uur

Utrecht, 06-07-2007

Controleactie bij raamprostitutie Hardenbollenstraat en bij vier bordelen in de stad

UTRECHT - Afgelopen donderdagavond is een controleactie gehouden bij de raamprostitutie Hardebollenstraat en bij vier bordelen elders in de stad. De actie is uitgevoerd door politie, gemeente en belastingdienst.

Bij de controles werd het werk van de exploitanten en de beheerders van de prostitutiebedrijven onder de loep genomen. Er zijn administraties onderzocht van zowel exploitanten als prostituees; er is gecontroleerd op aanwezigheid van minderjarigen, er is gelet op aanwijzingen van prostitutie onder dwang en mensenhandel; er is beoordeeld of de panden aan de vergunningvoorwaarden voldoen. Door de gemeente en de politie werden geen onregelmatige aangetroffen. Wel bleek dat ruim 90 % van de dames in de Hardebollenstraat zich niet had aangemeld bij de Belastingdienst. Ook bleek dat bij de bordelen in een aantal gevallen de financiële administratie niet aan de eisen voldeed.

Gezamenlijke controles en maatregelen

De samenwerking bij deze brede controles vloeit voort uit een afspraak tussen politie, openbaar ministerie, belastingdienst en de gemeente om in een aantal sectoren in de Utrechtse samenleving samen op trekken bij controleacties. Als daarvoor aanleiding bestaat worden daarna ook samen maatregelen genomen. Eerder dit jaar is ook de raamprostitutie aan het Zandpad met een soortgelijke actie gecontroleerd. Daarnaast voeren alle partijen hun gebruikelijke eigen controles uit.

Fietsdieven aangehouden

UTRECHT De politie heeft donderdagmiddag drie minderjarige jongens aangehouden omdat zij een fiets hadden weggenomen op de Pelmolenweg.

Door getuigen werd omstreeks 12.45 uur gebeld omdat men zag dat drie jongens een fiets hadden weggenomen ter hoogte van de Pelmolenweg. Het drietal zou in de richting van de Lange Smeestraat zijn weggelopen. Agenten zagen ter hoogte van het Geerte Kerkhof de drie jongens met de fiets lopen. De jongens -allen 15 jaar en afkomstig uit Utrecht werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Inbrekers aangehouden

UTRECHT Donderdagavond heeft de politie op de Atoomweg twee mannen aangehouden omdat zij ingebroken hadden.

Bij de politie kwam omstreeks 20.45 uur een melding binnen dat twee mannen een inbraak hadden gepleegd bij een bedrijf aan de Reactorweg. Op weg naar de locatie kregen de agenten door dat het tweetal in een grijze auto was weggereden richting de Atoomweg. Op de Atoomweg werden de verdachten 31 en 42 jaar uit Amersfoort klemgereden en aangehouden.

Twee mannen aangehouden voor diefstal van een fiets

UTRECHT Op de Rijksstraatweg heeft de politie twee mannen aangehouden voor het stelen van een fiets.

Omstreeks 20.05 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen op een scooter een fiets hadden weggenomen op de Meerndijk. Op weg naar de opgegeven locatie kregen de agenten het bericht dat de fiets werd weggezet op de Elmarelaan. Uiteindelijk troffen de agenten het tweetal beiden 18 jaar uit Utrecht op de Rijksstraatweg aan. De mannen werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Behalve de fiets is ook de scooter voor onderzoek in beslag genomen.

Gebruikers bekeurd

UTRECHT Agenten in burger betrapten donderdag 5 juli omstreeks 21.15 uur in de Breedstraat twee gebruikers die in het openbaar drugs aan het gebruiken waren. De mannen, van 29 en 31 jaar oud afkomstig uit Utrecht en Duitsland, werden gemaand om de drugs (een wit poeder) weg te gooien en een mes waarmee het versneden werd, af te staan. Ook kregen ze een bekeuring. De Duitser kon zich bovendien niet identificeren en is aangehouden.

Verkeerscontrole

UTRECHT Op de Oudenoord en de Oude Pijlsweerdstraat heeft de politie donderdag een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden van 13.30 tot 15.30 uur 45 weggebruikers bekeurd voor onder andere het niet dragen van de autogordel (34), niet handsfree bellen tijdens het rijden en het niet bij zich hebben van de papieren.

Hinderlijke clowns

UTRECHT Voor het veroorzaken van overlast, zijn donderdagavond zes vrouwen aangehouden. Omstreeks 19.35 uur kreeg de politie de melding dat zes vrouwen verkleed in clownkostuums lawaai aan het maken waren. Agenten namen een kijkje en zagen dat de vrouwen kleding aan het uitdelen waren bij een winkel aan het Radboudkwartier. Dit is niet toegestaan zonder vergunning. Agenten vroegen de vrouwen om zich te verwijderen, maar dit ging zo moeizaam met veel lawaai en trek- en duwwerk, dat de vrouwen (uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort in de leeftijd van 19 tot 33 jaar) zijn aangehouden voor hinderlijk gedrag en het niet voldoen aan een bevel of vordering. Twee van hen wilden hun identiteit niet prijsgeven en zijn ingesloten voor onderzoek naar hun identiteit.

Vereniging

UTRECHT Drie vrouwen zijn donderdag aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal in vereniging. Omstreeks 18.25 uur betrapte personeel van een winkel aan de St. Jacobsstraat dat drie vrouwen samen twee truien hadden gestolen. De vrouwen uit Utrecht, van 27, 28 en 33 jaar oud, zijn aangehouden en door de politie meegenomen naar het politiebureau. Ze zijn in verzekering gesteld.

Mishandeling

UTRECHT - Een 24-jarige man uit Utrecht is donderdagmiddag aangehouden voor het mishandelen van een 19-jarige man uit Utrecht.

Omstreeks 14.10 uur kreeg de politie de melding dat een 24-jarige verdachte een 19-jarige man bij een eetkraampje aan de Verlengde Houtrakgracht had mishandeld. De 19-jarige man stond daar met een vriend en keek naar de verdachte. Die vond dat kennelijk voldoende aanleiding om agressief naar de 19-jarige man toe te lopen en hem vervolgens te slaan en schoppen. De verdachte ging ervandoor, maar zijn signalement werd aan de politie doorgegeven. Agenten zagen de verdachte lopen en spraken hem aan. Hij nam de benen en vluchtte een brandgang aan de Eerste Oosterparklaan in. Na een korte achtervolging te voet, is de Utrechter aangehouden. Hij is geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek tijdens het fouilleren dat hij een mes in zijn sok had. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.