Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060720040

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Buitenlandse Zaken over het onderhoud van de Nederlands-Amerikaanse- Newyorkse geschiedenis. (Ingezonden 5 juli 2007)


1
Welke initiatieven worden er momenteel ondernomen ter voorbereiding voor het 400-jarig jubileum in 2009 van de landing van De Halve Maen in de haven van New York? Concentreren de activiteiten van de Nederlandse en de Amerikaanse overheden zich met name op tijdelijke activiteiten of ook op langdurige verbanden om de historische band te onderhouden? Welke langdurig tastbare initiatieven worden er momenteel ontwikkeld in dit kader?


2
Hoe gaat u de tot nu toe, zowel in Nederland als in Amerika, vrij onbekende gezamenlijke geschiedenis beter onder de aandacht brengen?


3
Kent u het initiatief om een Tolerance Park in te richten op `Governors Island' voor de kust van New York, ter herinnering aan de invloed van de Nederlandse immigranten naar het toenmalige Nieuw Amsterdam op het denken over tolerantie in de Verenigde Staten? Wat vindt u van dit initiatief?


4
Is het juist dat de locatie waar dit initiatief zou moeten worden gerealiseerd momenteel onder druk staat van projectontwikkelaars voor een andere benutting? Bent u bereid om als Nederlandse overheid mee te werken aan het verwerven van het gebied opdat het niet al vergeven kan worden voor andere doelstellingen? Vindt u het wenselijk dat dit, of een soortgelijk initiatief structureel aandacht besteedt aan de historische band tussen Nederland en de Verenigde Staten? 1) 2) 3) 4)


1) http://tolerancepark.org/

2) http://www.governorsislandtolerancepark.org/
3) www.1vandaag.nl (2 juni 2007)

4) Russell Shorto, Island at the Center of the World, 2005