Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018


2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van uli 2007

5 j OWB/AI/07/24517

Onderwerp
ADEM-programma

Tijdens het algemeen overleg van 4 juli over het Innovatieplatform hebben de leden Besselink en Kortenhorst gevraagd naar de opvattingen van het kabinet over het ADEM- programma. Langs deze weg informeer ik u over de verdere behandeling van dit onderzoeksvoorstel.

Het ADEM-initiatief van de drie technische universiteiten en het ECN past goed in het streven van het kabinet naar focus en massa in het onderzoek. Daarbij is energie een thema dat goed aansluit bij de ambities van dit kabinet ten aanzien van een duurzame energievoorziening. Innovatie ten dienste van maatschappelijke thema's is een van de accenten in het beleidsprogramma.

Tegelijkertijd heeft ook het NWO een onderzoeksprogramma ontwikkeld met een brede scope, waarbij een sterk accent ligt op fundamenteel onderzoek. Dit plan behelst elf thema's in het onderzoeksveld, waarbij per thema onderzoeksvragen gedefinieerd zijn. Het programma sluit aan bij de huidige sterktes in de Nederlandse onderzoek.

Het kabinet beziet de komende maanden hoe deze programma's in samenhang ontwikkeld dienen te worden. Beide programma parallel uitwerken kan leiden tot ongewenste versnippering. Nu kiezen voor één van de programma's kan tot onevenwichtigheden leiden in het totale onderzoeksrepertoire.

Beide programma's hebben naast sterke punten ook zwakke elementen, zoals het gesloten karakter van ADEM en het gebrek aan prioriteiten in het NWO-voorstel. Het kabinet wil daarom, vanuit de noodzaak het energieonderzoek grondig te benaderen, bezien in hoeverre beide programma's in samenhang gebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld in één overkoepelend programma.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl Contactpersoon: R.E.M. Daane, T +31-70-4123747,IPC 4100 E

blad 2/2

Daartoe biedt de verkenning van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) een goed inhoudelijk kader. De verkenning onder de titel `Duurzaamheid duurt het langst, onderzoeksuitdagingen voor een duurzame energievoorziening' geeft een gedegen overzicht van de kansrijke, uitdagende en toepassingsgerichte onderzoekslijnen in dit veld.

Het kabinet zal opdracht geven om, aan de hand van de KNAW-verkenning, de voorstellen met elkaar in overeenstemming te brengen. Vervolgens zal het kabinet bezien hoe het plan, of compartimenten daarvan, financiering kan vinden in bestaande en nieuwe geldstromen. Die mogelijkheid zal dit najaar zeker bestaan. De geldstromen van bijvoorbeeld pijler 2 komen in de loop van deze kabinetsperiode vrij en worden niet bij de begroting 2008 definitief vastgesteld. In beginsel kan daarmee besluitvorming dit najaar worden afgerond.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk