Gemeente Boekel


Zuinig met water in de tuin

Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo'n 2200 liter drinkwater gebruikt voor planten en gazon. Een goed waterbeheer in de tuin bespaart water en is goed voor de tuin. Het levert een betere bodem op, sterkere planten met minder last van ziekten en plagen.

GOED WATERBEHEER

· De bodem is toegankelijk voor regenwater door een voor halfopen of open bestrating zoals grind, houtsnippers of een onverhard pad. Zo blijft water beschikbaar voor de planten in periodes dat het niet regent.

· De bodem houdt voldoende water vast omdat de grond luchtig is. Humus maakt een bodem luchtiger. Ook kan een bodem meer water vasthouden.
· Water geven wordt met mate gedaan. Bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid. Planten ontwikkelen langere wortels waardoor ze ook dieper in de bodem water kunnen vinden. 's Ochtends vroeg sproeien is beter. Als 's avonds wordt gesproeid, blijven de planten nat en zijn daardoor gevoeliger voor schimmels.
· De juiste planten staan op de juiste plek. Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Deze horen op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek.

· In de tuin staat een regenton. Een regenton kan per jaar zo'n 7000 liter drinkwater besparen. Regenwater is uitstekend te gebruiken in de tuin, maar ook om de auto te wassen.

WATER ALGEMEEN
Nederland heeft betrouwbaar, schoon kraanwater. Kraanwater komt voor ruim de helft uit grondwater. De rest is afkomstig uit oppervlaktewater zoals de Rijn en het IJsselmeer. Grondwater is regen- of rivierwater dat naar grote diepten is gesijpeld, door de aardbodem heen.

WATERVERBRUIK
Een huishouden gebruikt gemiddeld 124 kubieke meter water per jaar. Afhankelijk van de prijs van het water, kost dit gemiddeld 175. Alle Nederlandse huishoudens samen gebruiken ruim 730 miljoen kubieke meter water per jaar. Dat is ongeveer 65 procent van het totale drinkwaterverbruik; de rest gebruikt de industrie.

MEER INFORMATIE
Milieu Centraal heeft veel tips om water te besparen, zowel in het huis als in de tuin. Zie www.milieucentraal.nl. Via www.roodbont.nl kan een gids worden besteld voor de aanleg van een natuurtuin.