Belgische Federale Overheid


06-07-2007

Hoge Raad voor de Werkgelegenheid buigt zich over evolutie Belgische arbeidsmarkt

Het verslag 2007 van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (HRW) maakt een stand van zaken op van de Belgische arbeidsmarkt.

In dit document komt de Hoge Raad tot de vaststelling dat de Belgische arbeidsmarkt nog met structurele problemen wordt geconfronteerd, ondanks een positieve evolutie van de arbeidsmarkt in 2006 en gelijksoortige verwachtingen voor 2007. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door de Belgische werkgelegenheidsgraad van de 15-64 jarigen: deze is beduidend lager dan het Europese gemiddelde.

Volgens de Hoge Raad wordt deze toestand veroorzaakt door de slechte werkgelegenheidssituatie van de kansengroepen: de vrouwen, de jongeren, de ouderen, de personen van niet-EU-origine en de gehandicapten. In zijn verslag onderzoekt de Hoge Raad de toestand van elke categorie en formuleert ze een reeks aanbevelingen.

Zoals elk jaar gaat de Hoge Raad ook dieper in op een thema met een specifiek belang voor de arbeidsmarkt. In het kader van het Europees jaar van gelijke kansen heeft de Raad dan ook logischerwijze gekozen voor de gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Het rapport onderzoekt de toestand in de kansengroepen, met name de vrouwen, de jongeren, de ouderen, de personen van niet-EU-origine en de personen met een handicap.

Download het Verslag 2007 van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (PDF, 233 p. - 2 546 kB)