Gemeente Utrecht

Persbericht

6 juli 2007

Raad wil snel concrete maatregelen in Overvecht

Binnen tien dagen moet het college aangeven welke concrete maatregelen hij treft om de situatie rond de PEN-dreven in Overvecht aan te pakken. Dit droeg de gemeenteraad het college op in de raadsvergadering van donderdag 5 juli in een raadsbreed gesteunde motie van de PvdA. De raad vindt dat niet snel genoeg is gereageerd op signalen uit de omgeving dat kinderen slachtoffer werden van geweld, bedreiging en seksuele misdragingen.

Het debat werd aangevraagd door de PvdA. Bouchra Dibi, raadslid voor deze partij en zelf woonachtig in Overvecht, bracht de problemen een week eerder in de openbaarheid. De problemen rond de Peetersdreef, Elbedreef en Neckardreef waren bij politie, het wijkbureau en hulpverleners van welzijnsinstelling Cumulus bekend. De raad vond dat er teveel tijd overheen is gegaan zonder dat er is ingegrepen. Burgemeester Brouwer stelde dat wel degelijk actie is ondernomen om de problemen duidelijk te krijgen en aan te pakken, maar hield de raad voor weinig te kunnen doen zonder concrete meldingen. Politie, hulpverleners en andere instanties kunnen alleen effectief optreden als signalen omgezet kunnen worden in concrete informatie over incidenten, slachtoffers en daders. Vooralsnog is dat maar mondjesmaat gelukt. Slachtoffers zijn bang om aangifte te doen en de mogelijkheid om anoniem melding te doen is nog te weinig bekend. Het college zegde toe dit meer in de bekendheid te brengen. Conform de motie verschijnt nog voor het zomerreces een plan van aanpak.

Fiets te leen

De VVD kwam, samen met GroenLinks, PvdA, D66 en CDA, met een initiatiefvoorstel om een systeem van leenfietsen in te voeren in de stad. De initiatiefnemers denken met het plan te voorzien in vooral de behoefte aan flexibel vervoer van en naar stations en transferia . Maar ook goedkoop individueel vervoer van deur tot deur is hiermee mogelijk. Om zich goed te informeren brachten leden van de commissie Verkeer en Beheer in mei dit jaar een werkbezoek aan Brussel en Keulen, waar al verschillende leenfietssystemen bestaan. Het college gaat nu onderzoek doen naar de haalbaarheid van een leenfietsensysteem en komt hiermee in het najaar terug bij de raad. Indien haalbaar wordt het systeem uiterlijk 1 januari 2009 ingevoerd. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Ondiep groener

De gemeenteraad stelde het programma van eisen voor de ontwikkeling van het gebied aan de Thorbeckelaan vast. Op het Thorbeckepark komen appartementen, een sportaccommodatie en -paviljoen, voetbalvelden en een plantsoen met speelplekken. D66 en de SP stemden tegen. Zij vonden dat er te weinig groen in het plan zat. Ondiep is een van de minst groene wijken in Utrecht. D66 en SP dienden een amendement in om de woningbouw uit het plan te schrappen. Hiervoor in de plaats wilden zij een prachtpark zien. De andere partijen in de raad steunden dit amendement niet. Een motie van GroenLinks, de ChristenUnie, CDA, SP en PvdA om op andere plaatsen in de wijk meer groen te creëren werd door wethouder Janssen overgenomen. Samen met wijkbewoners wordt gekeken waar dit extra groen kan worden gerealiseerd.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Michèle de la Rie

Communicatiemedewerker

Griffie Gemeenteraad Utrecht

Telefoon: (030) 286 10 09

m.de.la.rie@utrecht.nl

www.utrecht.nl/gemeenteraad

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07