Gemeente Hoogeveen

6 juli 2007

Afzender: college van B&W

Bentinckspark klaar voor de volgende stap

De vernieuwing van het sportpark Bentinckspark in Hoogeveen is klaar voor de volgende stap. Donderdagavond 5 juli gaf de gemeenteraad van Hoogeveen groen licht voor de verdere invulling van de revitaliseringsplannen. Dat betekent dat halverwege 2008 de eerste schop al in de grond kan. De uitvoering van het hele plan kost waarschijnlijk ongeveer tien jaar.

De gemeenteraad gaat voor een regionale uitstraling van het park. Over een jaar of tien is het Bentinckspark een modern park, met voorzieningen voor topsport en recreatieve sport. Er komen onder andere een recreatief zwembad en eventueel een hotel. Het aanbod van onderwijs in en om het park vormt een belangrijk onderdeel in de regionale uitstraling. Modern, praktijkgericht onderwijs op het gebied van sport, recreatie, zorg en horeca maakt gebruik van het park voor praktijkonderwijs. Zij gaan de faciliteiten gebruiken, maar zorgen ook voor professionele ondersteuning van de sportverenigingen, bij bijvoorbeeld trainingen en beheer. De combinatie tussen sport en onderwijs draagt bij aan het professionaliseren van de sportverenigingen.

Indeling naar functies

Het park wordt naar functies ingedeeld. In het zuidelijke gedeelte komen alle veldsporten, het middelste gedeelte krijgt een parkfunctie met ruimte voor onderwijsinstellingen en een topsporthal en het noordoostelijke deel is bestemd voor het toekomstige zwembad en commerciële activiteiten. Verder wordt de groene driehoek ten zuiden van de Mr. Cramerweg meer betrokken bij het park.

Intensieve gesprekken met sport, onderwijs en omwonenden

De details worden de komende tijd verder ingevuld in nauwe samenspraak met de sportverenigingen, het onderwijs en de omwonenden. De gemeenteraad stelt voor het komende jaar geld beschikbaar voor het opstellen van het zogenaamde stedenbouwkundige programma van eisen voor het park. Ook reserveert de raad de komende tien jaar geld voor de uitvoering van de vernieuwing van het park. In september beginnen de gesprekken met sport, onderwijs en omwonenden. Met hen wordt een intensief traject gevolgd om gezamenlijk een stedenbouwkundig programma van eisen op te stellen. Hierin worden alle specifieke wensen van de verschillende partijen samengevoegd tot een gedetailleerd plan.

Sportverenigingen

Samen met de sportverenigingen wordt gekeken naar het wenselijke sportprogramma en de daarbij behorende sportvoorzieningen en de samenwerking met onderwijs. Ook worden de nieuwe locaties samen met de sportverenigingen uitgewerkt. Om dit proces goed te kunnen begeleiden heeft de gemeente een procesmanager aangesteld.

Onderwijs

De gemeente is ervan overtuigd dat onderwijs in en om het Bentinckspark een essentiële bijdrage levert aan het professionaliseren van de sportverenigingen en een intensiever gebruik van de sportvoorzieningen oplevert. Daarnaast vormt het park een unieke toegevoegde waarde voor de scholen voor het trekken van leerlingen uit Hoogeveen en de regio. Op dit moment is de gemeente in gesprek met het Roelof van Echten College, het Alfacollege, RSG Wolfsbos en het Drenthe College. Deze scholen zijn enthousiast over de meerwaarde van het versterken van de relatie tussen onderwijs en het Bentinckspark. Het Roelof van Echten College heeft samen met het Alfacollege concrete plannen voor een nieuwe vestiging in het Bentinckspark. De RSG Wolfsbos heeft eveneens concrete plannen voor het gebruik van de sportvoorzieningen in het Bentinckspark waarvoor een veilige oversteek over de Meester Cramerweg een vereiste is. De RSG Wolfsbos denkt samen met het Drenthe College na over een 'ontmoetingspunt' voor MBO-opleidingen in het Bentinckspark. Ook voor de gesprekken met het onderwijs is een procesmanager aangesteld.

Omwonenden en andere belanghebbenden

Ook de omwonenden van het Bentinckspark worden zorgvuldig betrokken bij het opstellen bij het stedenbouwkundig programma van eisen. De omwonenden worden in september actief hiervoor benaderd.

Uitvoering begint al in 2008

Het stedenbouwkundig programma van eisen moet voor 1 juni 2008 klaar zijn. Daarna kan de gemeente aan de slag. Hoewel de gehele uitvoering waarschijnlijk tien jaar gaat duren, worden de grootste knelpunten meteen aangepakt. Dat betekent dat in de zomer van 2008 een nieuw kunstgrasveld voor de hockeyvereniging, een kunstgrasveld voor voetbalclub HZVV en een kunstgrasveld voor voetbalclub VV Hoogeveen worden aangelegd. Daarmee behoren de belangrijkste knelpunten voor hockey en voetbal tot het verleden.

www.hoogeveen.nl/bentinckspark