Gemeente Breda

VEILIGHEID GAAT VOOR STREETRAVE IN BREDA

Burgemeester van der Velden verleent geen toestemming aan een aantal initiatiefnemers voor het houden van een streetrave in Breda aanstaande zaterdag.

Een streetrave is een optocht vanuit de kraakbeweging onder het motto "de straat is van ons". De belangrijkste reden geen vergunning te verlenen voor de optocht is dat de openbare orde en de veiligheid van deelnemers, bezoekers, passanten en verkeer op straat niet gewaarborgd kan worden. De burgemeester: "Uit overleg met de politie en justitie is mij gebleken dat het met name vanwege aspecten van openbare orde onverstandig zou zijn om deze streetrave in Breda toe te laten; zeker op een door toeristen drukbezochte zaterdag in de zomervakantie".

Een streetrave is bekend van de Nederlandse kraakbeweging. Het is een muzikale dance-optocht met gemotoriseerde voertuigen en muziek- en geluidsinstallaties. Dergelijke optochten hebben in andere steden geleid tot taferelen met drankmisbruik, vandalisme, ernstige verkeershinder en langdurige overlast; vaak gevolgd door een illegale houseparty.

De initiatiefnemers hebben vergunning aangevraagd voor het houden van een `straatparade in het kader van het culturele karakter van de stad'. Hierover is overleg geweest met de aanvragers en daaruit bleek dat het om een streetrave gaat. Deze wordt ook op diverse internetsites aangekondigd. Op basis van de ervaringen in andere steden - waaronder 's Hertogenbosch en Utrecht - en dringend negatief advies van de politie heeft de burgemeester besloten geen vergunning te verlenen voor de optocht en verstoringen van de openbare orde niet te tolereren. Desondanks wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat men toch zal proberen de streetrave door te laten gaan. Daarvoor zijn de politie uitgebreide maatregelen getroffen.

Breda, 6 juli 2007