Wildlife Magazine start actie voor bedreigde halfapen op Madagaskar


DEVENTER, 20070706 -- In samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) start het Nederlandse tijdschrift Wildlife Magazine dit weekend een twee maanden durende hulpactie voor de natuur in Madagaskar. In de nieuwe editie van het blad verschijnt een coverstory over het `Rode Eiland' met aandacht voor de Madagaskar Campagne die heel 2007 in meer dan honderdvijftig Europese dierentuinen centraal staat. In aansluiting daarop schenkt uitgeverij WildWorld uit Deventer tweeduizend exemplaren van de betreffende editie aan de NVD, welke via de aangesloten dierentuinen voor een actiebedrag aan dierentuinbezoekers mogen worden verkocht. De opbrengsten komen volledig ten goede aan het IADE herbebossingproject in Madagaskar.

Naast klimaatverandering vormen ontbossing en armoede grote bedreigingen voor de natuur wereldwijd. Ook de unieke flora en fauna van Madagaskar, het `Rode Eiland' dat tientallen miljoenen jaren geleden door continentale drift afbrak van Afrika en Azië, staan onder druk. Door de geïsoleerde ligging heeft het eiland zich kunnen ontwikkelen tot een waardevolle ecologische hotspot, maar nog maar zeer weinig gebieden zijn intact. Maar liefst 80% van de natuurlijke vegetatie is verdwenen en reeds 90% van het regenwoud is gekapt.

Het IADE Forest Restoration Project richt zich naast restauratie van het Ialatsara-bos in de Haute Matsiatra -regio ook op de bescherming van zes lemurensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De resterende populaties van deze fascinerende halfapen leven al vijfentwintig jaar geïsoleerd in gefragmenteerde gebieden en zijn bijzonder kwetsbaar.

Met de opbrengsten van de Wildlife Magazine -actie wordt een start gemaakt met de aaneensluiting van de natuurlijke leefgebieden, zodat de groepen halfapen weer met elkaar in contact kunnen komen. De voortgang van het project zal door het blad worden gevolgd.