Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 229 SJT
Datum: 5 juli 2007

Aanpassing dienstregeling treinverkeer Leeuwarden-Groningen door omleiding goederentrein

Van zondag 8 juli tot en met 17 juli worden de goederentreinen van spoorwegonderneming ACTS van Leeuwarden naar Zwolle omgeleid over Groningen. Door werkzaamheden in het kader van de verhoging van de spoorbrug in Akkrum kunnen de goederentreinen in deze periode geen gebruik maken van het reguliere traject over Akkrum en Heerenveen richting Zwolle.

Gevolg is dat de goederentreinen ingepast moeten worden in de dienstregeling voor het openbaar spoorvervoer op het traject Leeuwarden-Groningen, verzorgd door Arriva. De trein van 8.33 uur vanuit Leeuwarden naar Groningen komt om die reden in de periode van 10 juli tot en met 14 juli en op 17 juli te vervallen. Ook zullen 's nachts ritten met de goederentrein gaan plaatsvinden.

Aanvankelijk is onderzocht of alle goederentreinen 's nachts van Leeuwarden over Groningen naar Zwolle kunnen rijden om het reguliere openbaar spoorvervoer en de treinreizigers te ontzien. ACTS, die vooral producten van CCF in de betreffende goederentrein vervoert, en spoorwegbeheerder ProRail hebben daar geen overeenstemming over bereikt: ACTS wil om logistieke redenen ook 's ochtends een goederentrein laten rijden.

In een door ACTS aangespannen spoedprocedure bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit is beslist dat ProRail moet meewerken. De provincie Fryslân, als opdrachtgever voor het openbaar spoorvervoer, en Arriva zijn daarop gevraagd mee te werken. Na afweging van de belangen stemmen de provincie Fryslân en Arriva daar mee in, de overlast voor reizigers wordt tot een minimum beperkt.

---- --