Senternovem


09-07-2007 | Concept handreiking Besluit bodemkwaliteit beschikbaar

De komst van het Besluit bodemkwaliteit betekent nogal wat voor overheden en bedrijven die actief zijn in het bodem- en waterkwaliteitsbeheer en te maken hebben bouwstoffen, grond en baggerspecie. Maar wat verandert er nu precies? En hoe zorgen we voor een goede uitvoering van het Besluit in de praktijk? Om decentrale overheden te ondersteunen bij het implementeren van het beleid en om op allerlei praktische vragen een antwoord te geven, heeft Bodem+ de handreiking Besluit bodemkwaliteit opgesteld. Het concept van de handreiking is nu digitaal beschikbaar.

Welke informatie geeft de handreiking?
De handreiking geeft een vertaling van het Besluit naar de betekenis voor de uitvoeringspraktijk. U vindt uitleg over de verschillende onderdelen van het Besluit: Kwalibo, Bouwstoffen en Grond en baggerspecie. Daarbij is zoveel mogelijk aangegeven wat deze onderdelen voor verschillende doelgroepen betekenen. De nieuwe normstelling en toetsingskaders voor grond en baggerspecie zijn toegelicht. En u kunt schema's en stappenplannen vinden die u als hulpmiddel kunt gebruiken bij het toepassen van een partij bouwstoffen, grond of baggerspecie, het kiezen tussen generiek en gebiedsspecifiek beleid en de implementatie van het beleid. Verder vindt u tussen de teksten door kaders waarin praktijkmensen hun eerste indruk geven van de betekenis van het Besluit voor hun werkzaamheden.

Waarom is de handreiking nog niet definitief?
De handreiking is nu nog een concept omdat het definitieve Besluit en de Regeling nog niet zijn gepubliceerd. Ook is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de meldingsplicht van schone grond. Op dit moment ligt het Besluit voor advies bij de Raad van State. Meer informatie over de datum van inwerkingtreding van het Besluit vindt u hier. Wanneer het advies van de Raad van State en eventuele wijzigingen zijn verwerkt, wordt de handreiking definitief gemaakt en naar de vormgever en drukker gestuurd. Bodem+ stelt nu alvast digitaal het concept van de handreiking beschikbaar, zodat partijen de mogelijkheid hebben zich voor te bereiden op het Besluit.

De laatste versie van het Besluit is nog niet openbaar. Dit komt omdat staatsrechtelijk is vastgelegd dat voorgenomen wetgeving in de periode tot aan publicatie niet openbaar mag worden gemaakt wanneer het voor advies aan de Raad van State is voorgelegd. De laatste openbare versie van het ontwerpbesluit dateert van september 2006. Om toch een goede indruk te krijgen van de doorgevoerde wijzigingen is een overzicht (pdf, 17 kB) beschikbaar. Ook zijn de wijzigingen, voor zover nu bekend, verwerkt in de concept handreiking. Daarmee is de concept handreiking zo actueel als op dit moment mogelijk is.

Welke status heeft deze handreiking?
Deze handreiking is een hulpmiddel om met het Besluit aan de slag te gaan en geeft een vertaalslag van het Besluit naar de dagelijkse praktijk. De handreiking heeft zelf geen juridische status. Ook niet nadat de handreiking definitief is gemaakt. Alleen de artikelen van het Besluit en de Regeling zelf zijn rechtsgeldig. Bij vragen of onduidelijkheden in specifieke situaties raden wij u daarom aan om het Besluit en de Regeling zelf te raadplegen of contact op te nemen met de helpdesk van Bodem+. Verder kunnen in de loop der tijd wijzigingen worden aangebracht in het Besluit of de Regeling, bijvoorbeeld als gevolg van praktijkervaringen of vanwege aanpassingen in de normen of de normbladen. Bodem+ houdt u via haar website op de hoogte van eventuele wijzigingen en geeft daarbij aan wat dit betekent voor de inhoud van deze handreiking en voor de uitvoeringspraktijk.

Nog vragen?
Vanwege de verschillende doelgroepen en de uiteenlopende onderwerpen geeft de handreiking lang niet op alle vragen antwoord. Hebt u vragen over het Besluit? Neem dan contact op met met de helpdesk van Bodem+.

Meer informatie

Wijziging Besluit bodemkwaliteit (STUBO versie september) [doc, 413,00 Kb]
Nota van toelichting wijziging Besluit bodemkwaliteit (STUBO versie september)
Overzicht inhoudelijke wijzigingen Besluit